Što piti nakon vježbanja?

Čokoladno mlijeko najbolji je izbor poslije iscrpnog treninga. Prehranu prije i nakon vježbanja moramo prilagoditi potrebama organizma. Nakon intenzivnog treninga, većina vježbača najprije poseže za tekućinom kako bi se nadomjestio gubitak tekućine uzrokovan pojačanim znojenjem.

Prehranu prije i nakon vježbanja moramo prilagoditi potrebama organizma. Nakon intenzivnog treninga, većina vježbača najprije poseže za tekućinom kako bi se nadomjestio gubitak tekućine uzrokovan pojačanim znojenjem. Voda je dobar prvi izbor, ali ona ne sadrži sve potrebne nutrijente koji su potrebni našem tijelu da se oporavi nakon iscrpnog vježbanja.

Čokoladno mlijeko

Najnovija istraživanja pokazuju da energetska i sportska pića nisu dovoljna za oporavak organizma. Nemasno čokoladno mlijeko bolje je od sportskih pića koja sadrže samo ugljikohidrate, jer ne samo da pomaže oporavku mišića, već priprema tijelo za sljedeći trening.

Mlijeko sadrži ugljikohidrate, elektrolite, kalcij i vitamin D te proteine, a sve to je potrebno mišićima da se oporave kao i da se spriječi oštećenje mišića. Ovaj napitak najbolji je za one koji se bave aktivnostima poput trčanja, plivanja i vožnje bicikla jer ovakvi sportovi zahtijevaju stalno kretanje i visoku izdržljivost.

Nakon vježbanja preporučljivo je jesti hranu bogati ugljikohidratima, ali u kombinaciji s proteinima. Za razliku od sportskih pića koja sadrže ugljikohidrate, čokoladno mlijeko sadrži jednaku količinu kalorija, a zbog kombinacije ugljikohidrata i proteina, omogućava povrat veće koncentracije glikogena odmah nakon vježbanja.

Mlijeko pruža mnoge dobrobiti, a kakao u čokoladi sadrži antioksidanse. Vitamin D i kalcij jačaju kosti, a kalcij pomaže u sagorijevanju masnog tkiva, umjesto mišićnog. Vitamin B riboflavin oslobađa energiju iz proteina, masti i ugljikohidrata, a kalij uravnotežuje razinu tekućine i elektrolita.

Voće i sokovi

Napitci i namirnice koje sadrže veliku količinu vode, kao što su 100% voćni sokovi, juhe i voće poput lubenice, naranče i grejpa pomažu tijelu da nadoknadi izgubljenu tekućinu nakon vježbanja.

Voda s dodatkom vitamina

Iako je najbolji izvor vitamina i minerala hrana poput agruma, zeleno lisnatog povrća i mliječnih proizvoda, mnogi piju vodu s dodatkom vitamina. Ako je prehrana bogata vitaminima i mineralima, vitaminski dodaci nisu potrebni, a ovi napitci sadrže i umjetna sladila koja se moraju konzumirati u umjerenim količinama.

Prevelike količine vitaminskih dodataka mogu uzrokovati probleme s bubrezima i utjecati na apsorpciju drugih nutrijenata. Umjesto vode s vitaminima, pijte običnu vodu s limunom, limetom, narančom ili jagodom.

Sportska pića

Obična voda prvi je izbor odmah nakon vježbanja, ali kada vježbamo dulje od nekoliko sati, više se znojimo, a tako gubimo više kalija i natrija. Sportska pića podižu razinu energije i nadomještaju izgubljene mikronutrijente. Kofein u energetskim napitcima podiže budnost i koncentraciju te motoričke sposobnosti, ali može uzrokovati pretjerano uzbuđenje.

Energetska pića sadrže sastojke kao što su kofein, taurin, ginkgo biloba, ginseng te guarana koji nazivaju biljnim kofeinom, a koji pomažu u borbi protiv umora.

Izvor: She.hr

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci