Tiramisu

Tiramisu je meni među najdražim slasticama, osim što se brzo priprema i nije zahtjevan za izradu, ukusan je i osvježavajuć. Ali ima jednu manu, pripravlja se od sirovih jaja, pa je važno da jaja budu svježa i da se desert što brže pojede.

za 8 – 10 osoba

1 kg sira mascarpone

0,8 l vrhnja za šlag

6 jaja

0,1 kg šećera

0,05 l amareta

0,02 kg vanilin šećera

0,05 kg mljevene crne kave (ili instant kava)

Skuhamo crnu kavu i pustimo je da se ohladi. Jaja operemo u hladnoj vodi, razdvojimo jaja od bjelanajca, koja stavimo u jednu posudu i umiješamo tvrdi snijeg, a u drugoj pjenasto izmiješamo žutanjke s vanilin šećerom i šećerom, na koji dodamo sir mascarpone. U posebnoj posudi umiješamo mikserom tvrdi šlag od slatkog vrhnja. Čvrst snijeg pridodamo šlagu, siru i žumanjcima miješajući sve zajedno ručno.* Dobro promiješajmo da sve bude jednolična masa. U kavu, koja je ohlađena i procijeđena od taloga (soca) dodajemo  amareto. Ovaj kolač možemo slagati na tri načina; u lim pa iz njega rezati kocke kolača, isto u lim pa kad se stisne preokrenuti ga na neki pladanj (tacnu) i rezati uske ploške ili u široke čaše na stalcima.

Za rezanje kocki: u lim na dno poslažemo piškote namočene u kavu pomiješanu s amaretom, neka bude pokriveno cijelo dno, a na dijelovima gdje ne stane cijeli piškot pokušamo ga skratiti. Sada preko tog sloja stavimo 1.5 cm kreme dobro je rasporedimo i tako do kraja, da nam na vrhu bude krema. Nakon što je odstajalo preko noći, prije posluživanja posipamo s čokoladom ili kakaom u prahu uz pomoć posipača ili male cjediljke.

Za rezanje ploški: u lim na dno razmažemo kremu oko 1.5 cm, zatim na kremu poslažemo piškote namočene u kavu pomiješanu s amaretom, pa opet nanesemo kremu i tako do kraja, ali da nam piškoti budu zadnji. Nakon što je odstajalo preko noći prije okretanja prođemo nožićem uz rubove lima, da bi odvojili kolač od lima. Sada ga možemo preokrenuti na neki unaprijed pripremljen pladanj. Prije rezanja posipamo ga čokoladom ili kakaom u prahu uz pomoć posipača ili male cjediljke. NAPOMENA : Da bi kolač spravljan na ovaj način bio tvrđi u smjesu moramo umiješati 2 vrećice želatine.(Umiješati u masu gdje je označeno sa zvjezdicom!!!*)

Kao zasebni desert: dodajmo u čašu razlomljeni, u kavu i amareto umočeni piškot, zatim na njega žlicu dvije kreme, pa opet piškot i tako do kraja ali da vam ostane “prst od ruba” radi ljepšeg izgleda, i neka bude krema na vrhu, koju ćete prije posluživanja posipati čokoladom ili kakaom u prahu.

SAVJET: umjesto crne kuhane kave možemo se poslužiti i instant kavom koju razrijedimo u malo tople vode, ali da bude jača.

Prije razbijanja i razdvajanja bjelanca i žumanjaka bilo bi dobro jaja oprati u tekućoj hladnoj vodi da bi se izbjeglo trovanje salmonelom.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci