Stigao je Portugizac Selection – Prvo mlado vino na tržištu!

Mlado vino Portugizac Selection predstavljen je u subotu u zagrebačkom Matisu. Radi se o suhom vinu, mekanog, tipično sortnog mirisa, ugodnih aroma bobičastog voća i karakteristične svježine. Patka, guska, krvavice i buncek jela su uz koja savršeno pristaje, a mi smo ga kušali uz vruće žumberačke kestene.

Portugisci vinara udruge Portugizac Plešivica

„Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene“ – istaknuo je Željko Gregorić, vinar i tajnik koji je predstavio rad i djelovanje Udruge Portugizac Plešivica. Godišnje proizvode između 1500 do 2000 butelja istoimenog vina, a na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna.

Također, uzvanike su uvodno pozdravili i Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika grada Jastrebarsko te Josip Kraljičković, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Predsjednik udruge Portugizac Plešivica, Tomo Haramija
Tajnik Udruge Portugizac Plešivica, Željko Gregorić

Degustaciju su pratili sirevi Udruge malih sirara zagrebačke županije „SIREK“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije. Tajnica Anđelka Pejaković, istaknula je da se je udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove je godine portugizac u čašama pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir – čvrstog tijesta, svjetlo žute boje, čvrste kore boje slame te bogatog, punog, zrelog okusa i arome, kojeg proizvodi obitelj Šestak.

Tajnica udruge “SIREK”, Anđelka Pejaković
Imali smo priliku kušati i odličan polutvrdi plešivički punomasni kraljvi sir.

Petra Masnec, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Jastrebarsko, predstavila je prirodna bogatstva, atraktivne biciklističke te vinske ceste Plešivice.

Ovaj kraj posjetiteljima nudi zaista velike mogućnosti, bilo da je riječ o gastronomiji ili aktivnom turizmu. Vinorodni brežuljci nikog ne ostavljaju ravnodušnim, no kad se šetnje upotpune s bogatom poviješću, baštinom koju ćete otkriti, u ovaj kraj vjerujemo opet ćete se vratiti! Krenemo li od grada Jastrebarsko u kojem možete posjetiti Gradski muzej Jastrebarsko, bačvarski obrt obitelji Golub ili prekrasan paviljon u perivoju dvorca Erdődy, ali i vrijednu etnografsku zbirku u Svetoj Jani… Vratimo li se na šetnju, tu je nezaobilazna Šetnica Klanjec, ali i izvor vode – prirodni bazen u Svetoj Jani koji također možete obići. Naravno, i Plešivica i Japetić kao planinarske rute itekako su vrijedne spomena! Od aktivnog turizma, osim planinarenja i pješačkih staza, ovdje su u ponudi staze za trčanje, ali i odlične biciklističke staze poznate pod nazivom Jaska bike.

Ovaj kraj poznat je po spomenutim Plešivičkim vinskim cestama, ali i Cestama sira zagrebačke regije.

Plešivička vinska cesta otvorena je još 2001. godine i možemo govoriti kako je danas već svojevrsni turistički brend ovog kraja. Vina plešivičkih vinara iz godine godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire. Na Plešivici se može pronaći preko 100 autohtonih vrsta grožđa, od kojih su većina bijela vina, pjenušava i mirna, svježa i lagana. Vinari sve više u svojoj ponudi imaju i odležana vina i macerirana. Od sorti svakako treba izdvojiti: graševinu, chardonnay, traminac, rajnski rizling, zeleni silvanac….

Veliki izbor se nudi i po pitanju raznih vinskih festivala i događaja, kao što su: Vincekovo, Jurjevo, Urbanovo, Ivanje ili Martinje!

14. mini sirana uključene su se Ceste sira zagrebačke regije, a sve s ciljem upoznavanja posjetitelja s domaćim jelima, odnosno okusima seoskih domaćinstava. Riječ je o izvrsnim sirevima i raznim drugim prerađevinama od mlijeka koje ovdje možete kušati.

Dakle, puno je razloga zašto posjetiti Jastrebarsko, obići Plešivicu… upoznati baštinu, gastronomiju, upoznati ljude i sela ovog kraja…

Naravno, ako još niste imali prilke, upoznajte i mlado vino Portugizac Selection!

Bogati događaj upotpunjen je s poznatim domaćim i stranim skladbama, koje su maestralno izvodili harfistica Doris Karamatić i violinista Dragan Marinković.

Fotografije: Mario Poje

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci