Sokač… Dobri vitez iz Manche u Strmcu Stubičkom

U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu u ponedjeljak nam se ponovno predstavio vinar iz Hrvatskog zagorja, točnije iz Stubičkih Toplica i još točnije iz Strmca Stubičkog. Vinar Ivan Sokač ozbiljno se bavi vinima više od deset godina.

U njegovoj obitelji su kroz četiri generacije uzgajali vinovu lozu i radili vino za “po doma”. Početkom drugog desetljeća u ovom mileniju odlučio je da uz svoj dobro uhodani posao elektroničara, krene u profesionalne vinske vode. Njegova tvrtka Elektron se bavi proizvodnjom elektroničke opreme. Proizvode opremu za mjerenje i regulaciju temperature, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina. Triger kako sam kaže, bio je tržišne prirode. To su godine visoke recesije i tražio je još nešto što bi mu bilo i zadovoljstvo i zarada naposlijetku. Bilo je to vinogradarstvo i vinarstvo. Krenuo je sustavno saditi najprije bijele sorte na poziciji Rebar (graševina, sauvignon, traminac, rajnski rizling, muškat žuti) da bi  2018. asortiman upotpunio sa frankovkom, cabernet sauvignonom, a 2019. i merlotom. Njegova vina su već sredinom 2020 dobila atribuciju vrhunska (rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti i traminac!)

Za vinara koji se počeo pojavljivati u javnosti i na tržištu početkom dvadesetih to je bio veliki uspjeh. Kako su to prepoznali u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo tako su njegova vina procjenjivali i odlikovali sa nizom zlatnih medalja u Kutjevu i Sv.ivanu Zelini, na GAST-u u Splitu 2018. kada je na Dioniziju bio šampion sa rajnskim rizlingom iz 2016.godine. Bilo je uspjeha i u Sloveniji (ugledna manifestacija u Gornjoj Radgoni 2019.) dvije zlatne medalje za muškat žuti i sauvignon iz 2018. I cijeli niz priznanja na najjačoj lokalnoj vinskoj smotri u Bedekovčini.

Sokač dobija grožđe sa oko 8000 trsova na tri lokacije od kojih je najveća Rebar gdje se nalazi i podrum te klet u koju sa terasom za lijepa vremena može biti ugošćeno preko trideset ljudi, zatim Krč i Potkrč. U dobrim godinama to znači berbe za napuniti oko 20000 butelja, ali nažalost u posljednjem desetljeću mraz je nekoliko puta odnio veliki dio uroda.
Tijekom predstavljanja osam vina, više je ljudi (D.Zdjelarević. Ž.Suhadolnik, T.Radić, I.Kozarčanin) istaknulo preciznost, jasnoću , pedantnost u rađenju vina. Posebno su istaknute vrijednosti mladih sauvignona i muškata žutog, rajnskog rizlinga iz 2015. godine i frankovke iz 2020 koja je još na odležavanju. Sokač je vinar vrijedan pažnje, ali kako mi je rekao u našemu razgovoru odnos naših ugostitelja i hotelijera nije dobar. Tu bi se, na tim relacijama vinar-ugostitelj moglo puno više napraviti.

I mi novinari aktualizirajući tu temu mogli bi pomoći plasmanu domaćih vina. Sokačeva vina su cjenovno uistinu konkurentna od 40 do 50 kuna sa PDV-om, a ipak teško pronalaze put do finalnog kupca. Na tom području plasmana vina na domaćem tržištu bi trebali više raditi svi koji su u to uključeni.

Spomenut ćemo opširnije samo nekoliko predstavljenih vina. Muškat žuti iz 2021. 11.5% alkohola, rađen je klasičnom metodom fermentacije sa kontroliranom temperaturom. Fermentacija je zaustavljena ranije da ostanu jaki muškatni mirisi. Ostalo je 18 grama neprovrela šećera koji se ne osjeti i dobro figurira kao poluslatko vino. Jakopoviću se ovdje otvorio i miris jorgovana, a ističe da ti šećeri i količina ekstrakta čine lijepo, jako tijelo vina. Andrić- aromatski potencijal nije agresivan, lijepe cvjetne komponente, a šećer ne smeta čini se da ga je manje.


Nasuprot  trećem vinu po redu predstavljanja, sauvignonu 2021. grožđe se bere ranije jer je na dobroj poziciji. Pravi je odraz ovog zagorskog terroira na glinenom tlu sa mješavinom kremena. Fermentacija je rađena na nižim temperaturama od 12 do 14 stupnjeva. Konstatirano je da je u ovakvoj stilskoj izvedbi vino spremno za tržište. Ostatak šećera je između 6 i 7 grama. Vino ima potencijal za odležavanje u bariku. Ovdje je stilistika vrlo precizna, jasna kao u gotovo svim Sokačevim vinima. Odličan balans šećera i kiselina. A ponovno glas iz publike konstatira:” Sva tri prva vina -rajnski rizling, graševina i sauvignon su u primarnom mirisu podjednaka. Sve je čisto, bistro i jasno”. Neki su konstatirali da još nisu probali stilski tako dobar sauvignon u Hrvatskoj. Potencijal za prodaju sada i razvoj u bačvici idućim godinama.

Frankovka iz 2020. 13% alkohola je mnoge potaknula na analizu, a većina je bila jako zadovoljna okusom i mirisom koji je nastajao kroz dvije godine u inoks bačvama, a sada ide na oko 6 mjeseci u korišteni barik iz Mađarske. Sokač: “Frankovka je brana kada je imala 92 eksla. Rađena je hladna maceracija,bez fermentiranja zbog boje, zatim kvasci i sedam dana na masulju. Malolaktika odrađena, nije bilo zelene berbe, a prinos po trsu je bio oko 1.5 kg.” Ovo vino je i već sada dobro, a pravilna upotreba drva ga može napraviti još boljim.

Cuvee crni rađen je od tri sorte. Najviše zweigelta, potom frankovka i cabernet sauvignon. Jakopović: “Precizni voćni mirisi, bez herbalnosti i začina. Tanini zreli, lagana doza gorčine, fantastična sljedivost i odličan balans mirisa i okusa”. Ovo vino nema puno prostora za napredak, ali neće ni tako skoro padati.

Dosta se govorilo o cijenama butelja koje su podjednake, a neka vina zaslužuju 30 pa i 40% višu cijenu od sadašnje. Posjećenost promocije je bila najviša do sada, a opći zaključak je da mala butik vinarija Sokač mora tražiti svoje mjesto pod tržišnim nebom, ali i da bi oni koji kupuju, distribuiraju i redistribuiraju mogli pažljivije gledati hrvatsku vinsku scenu.

“Vinom se ozbiljno bavim zadnjih deset i nešto godina. Sve sam napravio bez poticaja. Ulaganja su velika strojevi, podrum, a vrlo skoro i proširenje za prijem gostiju…

Piše: Vjekoslav Madunić

Foto:  Marko Čolić

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci