Sirnica i garitula: Uskršnji kolači otoka Brača

Ovaj tradicionalni Brački recept uvijek se pripremao na otoku za uskršnje blagdane.Sirnice i garitule mijese se od istoga tijesta.

1 kg brašna

10 jaja

25 dag šećera

15 dag masnoće ili margarina

0,1 l toploga mlijeka

8 dag kvasca

0,1 l kruškovca

naranča i limun

Na toplom mjestu ostavimo kvasac u mlakom mlijeku, u koje smo dodali 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna. Miješamo šećer s masnoćom i 6 žumanjaka.

Toj se smjesi, dobro umućenoj, dodaje brašno (polovica predviđene količine) i 4 cijela jaja. U rijetku smjesu ulije se uzdigli kvasac. Sve dobro lupamo drvenom žlicom dok se tijesto ne odvoji. Ostavi se na toplom da se diže par sati.

Kad smjesa udvostruči obujam, dodamo ostatak brašna i zamijesimo meko tijesto. Ponovno se diže (nekoliko sati). Dvaput uzdiglo tijesto podijelimo u četiri jednaka dijela. Od tri dijela umijesimo lijepe, okrugle lopte, a od četvrtoga dvije garitule. Garitula mijesimo tako da napravimo dugački tanki valjak od tijesta. Na sredinu utisnemo tvrdo kuhano jaje, a potom oko njega savijemo tijesto i ispletemo pletenicu dugačku 30-ak centimetara.

Ovako pripremljene oblike ostavimo  ponovno dizati. Posuda u kojoj ćemo sirnice peći, trebamo obložiti masnim papirom, na to složimo sirnice, uzdigle duboko zarežemo škarama iz tri smjera, tako da se rezovi spajaju u središtu (kao znak mercedesa).

Prije stavljanja u peć, tijesto namažemo žumanjkom koje smo razrijedili vodom. Pečemo na laganoj vatri (150 °C). Polupečene sirnice i garitule (nakon 20 minuta) vadimo iz peći i ukrašavamo zašećerenim snijegom od bjelanaca povrh kojega smo posuli razdrobljene kocke šećera. Vraćamo se u pećnicu i nastavljamo peći 20-ak minuta.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci