Sadašnji prehrambeni sustavi nisu održivi – Poruka je UN-ovog Samita o prehrambenim sustavima

Od 24. do 26. srpnja u prostorijama Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) u Rimu održao se drugi po redu UN-ov Samit o prehrambenim sustavima (engl. UN Food Systems Summit).

Na njemu je kao hrvatski predstavnik i nacionalni promotor sudjelovala ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Cilj ovoga sastanka na visokoj razini bio je revidirati napredak prema ciljevima na koje su se zemlje diljem svijeta obvezale na prošlom i ujedno prvom izdanju Samita koji se 2021. godine održao u New Yorku, a okupio je više od 50.000 ljudi iz 193 zemlje.

U svom uvodnom govoru glavni direktor FAO-a, Qu Dongyu, istaknuo je da je proces UN-ovog Samita o prehrambenim sustavima jasno pokazao kako poljoprivredno-prehrambeni sustavi imaju veliku moć i potencijal u ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

„Pred rastućom neizvjesnosti i brojnim krizama hitno moramo provesti transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sustava kako bismo ispunili visoka očekivanja koja imamo od njih,“ naglasio je Dongyu.

Sadašnji prehrambeni sustavi nisu održivi. Glavni su pokretači gubitka bioraznolikosti i deforestacije, glavni zagađivači vode i zraka te su odgovorni za nastanak čak jedne trećine stakleničkih plinova. Uz to, dodatno produbljuju nejednakosti i ne uspijevaju riješiti probleme gladi i pothranjenosti. Nužna je njihova transformacija. S tim ciljem UN je 2015. godine, zajedno sa 193 zemlje članice, za period do 2030. godine postavio 17 ciljeva održivog razvoja. Rješenje, između ostaloga, leži u težnji prema održivoj poljoprivredi, zdravom načinu života, zelenoj ekonomiji, dobrom vođenju i cirkularnim prehrambenim sustavima.

Stoga je nužno okupiti dionike iz cijeloga svijeta kako bi se kritički sagledale i razumjele prepreke i izazovi s kojima se zemlje diljem svijeta suočavaju u procesu transformacije nacionalnih prehrambenih sustava. Isto tako to je bila prilika da svaka zemlja prezentira koje je aktivno poduzela i što sve planira poduzeti u cilju transformacije prehrambenih sustava u održive sustave.

Domaćini ovogodišnjeg Samita, čiji je puni naziv „UN Food Systems Summit +2 Stocktaking Moment“ (UNFSS+2), bili su Vlada Italije i UN-ove organizacije smještene u Italiji (FAO, IFAD, WFP) uz UN-ov koordinacijski centar za prehrambene sustave i širi sustav UN-a.

Izvor: HAPIH

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci