Pokrenuta kampanja #PlantHealth4Life

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), Europska komisija (EK) i njihovi partneri u državama članicama Europske unije pokreću kampanju #PlantHealth4Life. Kampanjom se promiče svijest o zdravlju bilja i njegovoj povezanosti s našom svakodnevnicom.

Bilje čini jezgru života na Zemlji. Daje nam zrak koji udišemo i hranu koju jedemo. Danas je bilje pod teškim pritiskom zbog klimatskih promjena i ljudskih aktivnosti poput trgovine i putovanja. Organizmi štetni za bilje mogu uzrokovati razorne ekonomske i ekološke gubitke. Xylella fastidiosa, na primjer, naštetila je milijunima stabala masline u talijanskoj regiji Puglia, a slučajevi se prijavljuju diljem južne Europe.

Zdravlje bilja temeljno je za našu dobrobit i okoliš. EFSA, EK i države članice surađuju kako bi zaštitile EU od organizama štetnih za zdravlje bilja i od bolesti povezanih s biljem. Kampanja #PlantHealth4Life zajednička je inicijativa kojom se podiže svijest građana o rizicima po zdravlje bilja. Angažiranjem pojedinaca diljem EU-a naš je cilj izgraditi kolektivnu odgovornost u održavanju zdravlja bilja”, rekao je izvršni direktor EFSA-e, Bernhard Url.

Dok je inicijativa Jedno zdravlje visoko na ljestvici plana djelovanja Europske komisije, zaštita od organizama štetnih po zdravlje bilja i bolesti koje dolaze u EU prioritet je za sve nas. Najmanjim mjerama mogu se ostvariti najveći učinci. To započinje tako da se opskrbimo pravim informacijama i pobrinemo se da svatko razumije ovu borbu te pridonese na značajan način vodećoj ulozi EU-a u zaštiti naše biološke raznolikost.”, rekla je Claire Bury, zamjenica glavne direktorice za održivost hrane pri GU-u SANTE.

U ovoj godini, kampanjom je obuhvaćeno 12 europskih zemalja: Belgija, Cipar, Crna Gora, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Latvija, Litva, Mađarska, Sjeverna Makedonija i Slovenija. U sljedeće dvije godine kampanjom će biti obuhvaćene i druge europske države, a među njima i Hrvatska. U okviru kampanje izrađivati će se, prezentirati i s javnošću dijeliti različiti interaktivni i ostali promidžbeni materijali.

Najnovije informacije bit će dostupne na mrežnoj stranici kampanje. Za početak je izrađen kratki video koji upozorava na rizike unošenja biljaka nakon putovanja u izvaneuropske zemlje. Video se za sada može pogledati na 12 jezika, a dostupan je OVDJE.

Izvor: HAPIH

foto: Tonka Hohnjec / Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci