S tržnice ponesite samo najbolje!

Vjerujemo da redovito kupujete na tržnici, no znate li razlikovati svježu ribu od odmrznute ili domaće povrće od uvoznog?

Najvažnije pravilo glasi: pronađite svoje trgovce, odnosno kumice.

To pravilo najviše vrijedi za ribu, ali i za ostalo. Uvijek kupujte na istoj tržnici i kod istih prodavača. Vjerujte da se isplati – za manje novca dobit ćete više. Ako imate svog prodavača, on će vas zapamtiti, ostaviti vam najbolje namirnice, nešto vam darovati. Osim toga, vaš će prodavač uvijek s vama popričati, pitati vas za dijete i nećete se osjećati kao na traci. Takva je kupnja humana i vrlo prisna.

Kako razlikovati svježu ribu od odmrznute?

Razlike su očite. Miris svježe ribe je specifičan, fantastičan, ona miriše po moru. Osim toga, sjaji se, vlažna je, a oči su joj ispupčene. Odmrznutu ribu možete prepoznati po tome što je suha, bez sjaja i vode, a meso joj je mekano, što je odmah uočljivo. Pri kupnji je ne trebate dirati, ravnajte se prema njezinu izgledu. Primjerice, plava riba pri odmrzavanju prokrvari kraj glave i izgleda iznimno suho.

Izgled vam govori sve. Prirodno uzgojeno voće ne izgleda lijepo kao genetski modificirano koje je uvijek jednake veličine i  izgleda plastično. U ovom slučaju doista ne vrijedi kriterij da ljepši izgled znači kako je to voće zdravije. Isto vrijedi i za povrće.

Naučite razlikovati domaći sir i vrhnje od uvoznog

Na gradskim tržnicama sir i vrhnje uglavnom prodaju mali, privatni proizvođači i kumice. Ako želite domaći sir i vrhnje, doista ne možete pogriješiti.

Treba li se cjenkati?

Ono ima svoj šarm, pod uvjetom da ‘naletite’ na prodavača kojemu je to također zabavno. Cjenkanje može dati neke rezultate.

Kako razlikovati domaće proizvode od uvoznih?

Upamtite svoje prodavače, jer oni će vam uvijek nuditi proizvode istog podrijetla. Osim toga, po izgledu ćete lako razlikovati domaće namirnice od uvoznih. Na zagrebačkim tržnicama nema mnogo proizvođača organske hrane. Više-manje se nude namirnice iz domaćeg uzgoja, a riječ je uglavnom o Dalmatinkama koje uzgajaju voće i povrće za sebe i prodaju.

Što kupovati?

Isplativije je i jeftinije kupovati sezonske namirnice. Primjerice, u prosincu kupite domaće kiselo zelje, a izbjegavajte uvozne tikvice.

Osim toga, zdravije se hraniti sezonski, jer u pravom trenutku dobijete potrebnu količinu vitamina i ostalih hranjivih tvari.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci