Predstavljanje i „En primeur“ pelješke vinarije HILIĆ na zagrebačkoj Vinskoj srijedi

Alen Hilić, vinar iz obiteljske vinarije Hilić s Pelješca u srijedu, 25. siječnja predstavio je svoja vina zagrebačkoj publici i napravio prvi pelješki „en primeur“ s plavcem malim koji izlazi na tržište 2025.

U zagrebačkom restoranu Trilogija Fino i vino, 25.siječnja, na Vinskoj srijedi Marije Vukelić predstavila se obiteljska vinarija Hilić iz Kune Pelješke. Vlasnik vinarije, Alen Hilić za ovu je prigodu donio 6 svojih vina, mladi Pošip 2022, Pošip iz 2021, Rosé 2021 i tri plavca: mladi iz 2022, Plavac mali Selection 2017 i Dingač 2016.

Na samome početku kušanja svi posjetitelji su izrazili zadovoljstvo i radost što vinske srijede u 2023. počinju upravo pelješkom vinarijom i vinima s našeg drugoga najvećega poluotoka koji je nedavno spojen s kopnom veličanstvenim Pelješkim mostom i tako postao dostupniji mnogim vinskim ljubiteljima i turistima. Pelješko vinogorje ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva; danas na oko 950 ha vinograda raste čak 75% loza starijih od 25 godina.

Alen Hilić jedan je od mnogih Pelješana koji su dijelom naslijedili vinograde od svojih predaka, a neke vinograde je kupio. Prvi plavci s etiketom Hilić izašli su na tržište 2012. godine, danas Alen ima već oko 9000 trsova svojih vinograda, u zadnjoj je berbi (2022.) preradio 10 tona grožđa. Po zanimanju je pomorski kapetan, (zapovjednik na LNG brodovima), a kao motiv bavljenja vinarstvom ističe ljubav prema vinarstvu i vinu. Obitelj Hilić živi u Kuni Pelješkoj, ondje je Alen zasadio vinograde rukatca i nešto pošipa (većinu pošipa kupuje na Korčuli, u Čari), vinogradi s plavcem malim nalaze u Janjini i na Dingaču i – u jednom starom kunskom vinograd. U Kuni je podrum vinarije, upravo se uređuje kušaonica, a većinu vina Hilići prodaju ljeti, u svojem wine-baru u Vignju, poznatom pelješkom „raju za surfere“.

Marija Vukelić i Alen Hilić

Zagrebačka degustacija počela je mladim čarskim pošipom iz 2022. koji je Alen pretpremijerno donio iz – tanka. Vino već u svojoj ranoj fazi pokazuje izrazitu sortnost, nježne voćne mirise i lijepu mineralnost. Pošip iz 2021. je moćniji, jačega tijela i jače aromatike. Grožđe za ovaj pošip većinom je bilo iz Čare, manji dio iz Kune, pa je dobio malo „pelješkoga štiha“. Puni okus, puno tijelo, prepoznatljivih aroma marelice. Rosé 2021. je napravljen od plavca maloga iz terasastih vinograda kod Janjine, s nižih položaja.

Voćnih zavodljivih mirisa, s malim ostatkom šećera, lijepo se sljubio uz uz predjelo – domaći pršut i pancetu. Prvi plavac mali, pretpremijera mladoga vina 2022. (iz bačve), iz malog kunskog vinograda starog 35 godina, ostavio je – doslovno – sve kušače bez daha, i pomalo zasjenio ostala vina, toliko da se, potpuno spontano dogodio i „En primeur“ toga vina – posjetitelji su rezervirali i otkupili gotovo trećinu berbe, čekat će ga do 2025. kada će izaći na tržište! Ovo je vino već dobilo svoje prvo priznanje na Kunovskim Božićnim užancama u prosincu 2022., kada je, na ocjenjivanju „naslijepo“mladih peljeških vinara i enologa osvojilo prvo mjesto. „Kunovske božićne užance“ događaj je koji mladima pokazuje neke tradicijske događaje, pa je ovdje u prvom planu bilo obnoviti običaj „svinjokolja“, pokazati kako se nekada svinja rezala i kako su se pripremale domaće kobasica, uz kušanje starih jela poput raštike s kobasama. Restoran Trilogija Fino& Vino upravo je uz ovo vino napravio takvo jelo, varivo s raštikom i kobasicom, bio je to doista dah starih vremena, punoća okusa, jelo „na žlicu“ kojemu je mladi plavac pristajao doslovno „kao zaliven“.

Plavac mali Selection Hilić 2017 (14,5%) odležani je, fini plavac – odležava najmanje dvije godine u velikim bačvama od 1200 litara, smekšanih tanina, zaokružen. Izražajno i pitko vino s posebnoga položaja Krc u Janjini. Proizvodi se s odabranih, viših pozicija gdje su smanjeni prinosi i grožđe je posebno visoke kvalitete. Na kraju je poslužen i najpoznatiji pelješki vinski brend – Dingač, plavac mali s posebnoga, strmoga položaja s južne strane poluotoka, koji je, prvo „čuveno“ vino u Hrvatskoj, zaštićen zakonom šezdesetih godina prošloga stoljeća.

 

 

Dingač Hilić 2016 (14, 5%) na mirisu je naprije voćno vino, prevladavaju sortno prepoznatljive arome šljive, borovnice, kasnije se otvara na čokoladu, karamelu, kavu, slatkaste začine (vaniliju). Vino odležava dijelom u velikim bačvama od 1000 l, a dijelom u malim barrique (225) tijekom 2 godine te se poslije spajaju zajedno u inox spremnicima i onda dodatno odležava u bocama! Rezultat je vino koje ostavlja bez daha, posebice u ovoj etapi, nakon odležavanja u bačvi i boci, kada ulazi u svoju sedmu godinu, a potrajat će sigurno barem još desetljeće, u arhivi vinarije.

Prezentacija vinarije Hilić bila je i na neki način „oda“ plavcu malome, dominantnoj sorti Pelješca, Dalmacije i najzastupljenijoj i najvažnijoj crnoj sorti Hrvatske. Prema posljednjim podatcima Vinogradarskog registra od 31.12.2022., vinogradi plavca malog u Hrvatskoj protežu se na 1.333.73 ha (10.954.069 trsova), te je kao sorta na trećemu mjestu, nakon graševine i malvazije istarske. Od plavca maloga se u protekloj vinskoj godini 2021. (razdoblje 1.08.2021-31.07.2022.) proizvelo 33.731,70 hl vina od plavca maloga (izvor Vinogradarski registar).

Odlične plavce i druga vina Hilić možete kušati na Pelješcu, u vinariji Hilić, u jednoj od dvije preostale hrvatske Kune – Kuni Pelješkoj (uz Konavosku), a ljeti u Vignju, u wine-baru vinarije Hilić. Degustacije u vinariji održavaju se uz prethodnu najavu vinaru: [email protected]

PR: Marija Vukelić, prof.

Fotografije: Julio Frangen

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci