Pistacija

Pistacia (la. Pistacia vera) je drvo koje može dosegnuti visinu do 10 m i listove duge od 10-20 cm. Prirodno stanište je jugozapadna Azija.

Pistacija sadrži 50% masnog ulja, 20% bjelančevina, 20% ugljikohidrata, 2% vlakna, kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Prehrana u koju je inkorporirana dnevna doza pistacia može pomoći u smanjenju rizika od karcinoma pluća, ali i ostalih oblika karcinoma, tvrdi nova studija (Izvor: Cancer Prevention Research Conference/prenio:vitamini.hr).

Količina od 68 grama pistacija dnevno smanjuje rizik od karcinoma pluća, ali i ostalih oblika ove fatalne bolesti.

U studiji je sudjelovalo 36 ispitanika podijeljenih u 2 skupine. Jedna je skupina 4 tjedana svakodnevno konzumirala 68 grama pistacia, dok je druga skupina služila kao kontrola. Pokazalo se da unos pistacia značajno povisuje status gama-tokoferola, oblika vitamina E, za kojeg se vjeruje da 68 grama pistacia dnevno smanjuje rizik od karcinoma pluća, ali i drugih oblika karcinoma poput primjerice karcinoma prostate.

Pistacijom zaštitite srce

Novija istraživanja govore da samo 85 grama pistacije na dan također štiti srce od bolesti, smanjuje kolesterol i održava arterije zdravima.

U istraživanju su sudjelovale 3 skupine volontera koji su zamoljeni da svojoj prehrani s niskim unosom masti dodaju pistaciju; prva je skupina jela 30 grama pistacije na dan, druga 85 grama, dok ga treća nije dodala svojoj prehrani.

Nakon samo mjesec dana utvrđene su znatno niže razine kolesterola u osoba koje su unosile najviše pistacije. Samo 85 grama pistacije  smanjilo je razinu kolesterola za 8,4 %, a LDL (tzv. lošeg) kolesterola za 11,6 %, navode autori studije.

Pistacija je osobito bogata antioksidansom luteinom, koji inače pronalazimo u zelenom lisnatom povrću i voću jakih boja.

Bolji izbor je neslana, a ne zasoljena pistacija, jer previše soli povisuje krvni tlak.

Regulator probavnog procesa

Ova grickalica, koju je najbolje jesti bez soli, pomaže i u probavnim procesima te je idealna za dijabetičare i one koji to ne žele postati.

“Naša je studija otkrila da strategije kao što su kombiniranje pistacija s obrokom smanjuju šećer u krvi nakon jela, što rezultira manjim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2 i koronarnih bolesti”, rekao je dr. Cyril WC Kendlall.

Izvor: Poljoprivreda

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci