Papaja

(lat. Carica papaya)plod je drveta Carica papaya iz roda Carica. Raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, a kultivirala se u Meksiku nekoliko stoljeća prije razvoja civilizacija Inka i Asteka.

Danas je poznata širom svijeta pod raznim imenima: fruta bomba (Kuba), lechosa (Venecuela, Porto Riko, Filipini), mamão, papaw (Šri Lanka), Papol \ Guslabu (Singapur), pawpaw ili tree melon (Kina) i đu đủ (Vijetnam).

Naraste od 5 m do 10 m sa spiralno postavljenim listovima povezanih na vrhu stabla. Donji dio stabla je bez lišća, gdje se razvijaju plodovi. Listovi su veliki, 50-70 cm u promjeru, duboko urezanii, sedmerostruki. Plodovi su joj dugi 15-45 cm, promjera od 10-30 cm. Kad sazriju plodovi su obično žućkasti ili tamnocrveni. Imaju okus sličan ananasu i breskvi. Papaja je bogata enzimom papainom, proteazom koja je korisna u razgradnji mesa i drugih proteina. Papain ima sposobnost da razbije tvrda mišićna vlakna, te su ga koristili prastanovnici Amerike. Ulazi u sastav lijekova za ublažavanje probavnih bolesti. Papain je popularan i kao sredstvo za ublažavanje svrbeža, opeklina, posjekotina i slično. Zanimljivo je da je Harrison Ford snimajući film “Indiana Jones and the Temple of Doom” povrijedio kičmu te mu je ubrizgan papain.

Papaja raste diljem Tajlanda te je dostupan tijekom cijele godine, ali u idealnim uvjetima, u pokrajinama Tajlanda jugozapad naime Chumphon, Ratchaburi i Phrachuap Khiri Khan, uzgaja se na velikim površinama kao ekonomski usjev.

Dosta se koristi kao svježe voće, ali je također sadržan u tajlandskoj kuhinji u jelima poput Papaya Salata Som Tam, svjetli curry bez kokosovog mlijeka Kaeng Som, ili kuhana i poslužena s Nam prik, čili umakom.

Izvorno rodom iz Meksika, papaja je nicala u jugoistočnoj Aziji od 16. stoljeća i duge žute ili narančaste voće, bogato vitaminima A i C, dobro uspostavljena komponenta tajlandske kuhinje. Za možda najpopularnije jelo koristi se zelena papaja rezana na rezance, pomiješana sa sušenim kozicama, češnjakom te čili papričicama u ranije spomenutoj ljutoj salati zvanoj Som Tam. Zrelo voće poslužuje se nakapano svježe iscijeđenom limetom.

Izvor: Wikipedia

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci