Orah

(genus Juglans)biljka je iz obitelji Juglandaceae. To je drvo visoko 10-40m, sa šiljastim listovima dugim 20-90cm. Dvadeset jedna vrsta oraha proteže se od sjeverne umjerene klime Starog svijeta u području od jugoistočne Europe do Japana, a u Novom svijetu od jugoistočne Kanade do Kalifornije na zapad i Argentine na jug.

Plodovi svih vrsta oraha su jestivi, ali orasi koji se obično kupuju u trgovinama potiču od perzijskog oraha, jedine vrste koja ima velik plod i tanku ljusku. Poljoprivredna vrsta koja je izabrana zbog tanke ljuske i izdržljivosti u umjerenoj klimi ponekad se naziva “karpatskim orahom”. Orasi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuhani. Također su izvrstan izvor masnih kiselina omega-3, te se pokazalo da snižavaju kolesterol.

Orah – Juglans regia pripada obitelji Orasi – Familia Juglandaceae.  Druga imena su mu bijeli orah, običan orah, orih, orak. Engleski naziv oraha je English Walnut – Walnut, njemacki – Nussbaum Echte – Wälsche Nuss, francuski Noyer royal –  Noyer commun, a talijanski Noce comune. Za orah kažu da je jako kaloričan i mastan, te da se ne jede ako čovjek ima povišene vrijednosti u krvi kao što je kolesterol. U starim receptima o orahu, ima jedan koji popularniji. U receptu se navodi i kaže: uzmite 21 suhi orah s ljuskom, te od toga svaki dan treba pojesti tri oljuštena oraha i to jedan ujutro, drugi u podne a treči navečer i tako radimo sedam dana za redom, i to za čišcenje krvi od masnoća.

Kao lupinasto voće orah u pravilu predstavlja lijek koji jača cijeli organizam jer je dobar stimulans, te jača mušku potenciju, kondiciju, u narodu poznati pripravak, orasi u medu,  nadoknađuje slabima sve potrebne sastojke za brzi oporavak, ujedno štiti cijeli organizam od starenja, štiti od debljanja i to dva oraha na dan, uljepšava dermetik. Da su istinite ove riječi potvrđuje više tisućljetna uporaba oraha, opisana u velikom broju savjeta i recepata.
Zbog njegovog bogatstva raznolikih sastojaka nastojimo ga uživati sirovog, mljevenog kao dodatak salatama, voću, kolačima, sladoledu i raznim jelima.

Sjemenke oraha se preporučuju trudnicama jer utječu na razvijanje mozga djeteta kao i  osobama s niskim tlakom, za regulaciju tlaka i kolesterola, za jačanje imunološkog sustava.

Kod osoba s poremećenim radom želuca uzimamo sjemenke oraha prema propisanom receptu. Sjemenka oraha je jako kalorična, više od mesa, oko 2924 k J na 100 g ili oko 65 kcal.

Zdravi listovi

Mladi listovi oraha u svježem stanju jedini sadrže juglana te su listovi stari pučki lijek za bojanje kose i kože, to jest poznato kozmetičko sredstvo.

Mlade osušene listove koristimo za regulaciju šećera kod dijabetičara, jer reguliraju glukozu u krvi, za čišćenje krvi, kao i kod žutice, a u tu svrhu pripremamo čaj.

Orahovo lišće se od davnina koristi za tjeranje kućnih nametnika (mrava, buha, stjenica, uši, moljaca).  Poznate su pripreme za ljekovitu uporabu kupelji u liječenju raznih kožnih nečistoca od krasti, lišaja, za sprječavanje jakog znojenja nogu, raznih upalnih stanja i svraba na koži. Od zelenog usploda oraha pripremamo izvrsnu rakiju, orahova rakija, koja u narodu predstavlja lijek za sva oboljenja želuca. Od mladih zelenih oraha izradujemo i sirup, ekstrakt i tinkturu. Sirup koristimo za jačanje želuca, štitnjače, mišića i čitavog organizma, a razrijeđenog ga možemo koristiti za grgljanje kod upala usne šupljine i grla.

Od zelenih oraha dobivamo i orahovo ulje koje koristimo za zaštitu kože opekotine od sunčanja. Orahovo ulje koristimo i kod raznih dijeta, kao začin u salatama pogotovo kod oboljenja želuca, crijeva. Pupoljci oraha predstavljaju izvrstan lijek protiv opadanja kose, prhuti i oboljelog vlasišta.

Izvor: Wikipedia

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci