Otvorena 4. nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika

U Osijeku je s radom počela već tradicionalno poznata nacionalna poljoprivredna konferencija Slavonika, koja se održava već po četvrti put na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku. Konferenciju su otvorili predsjednik Organizacijskog odbora Danijel Koletić, župan Osječko baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik grada Osijeka Ivica Vrkić. Povodom svečanog otvorenja govorio je ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Tomislav Tolušić koji je ujedno održao predavanje o smjernicama razvoja hrvatske poljoprivrede.

„Jedan od izazova koji stoji pred transformacijom hrvatske poljoprivrede je neprestana edukacija zaposlenih u javnoj upravi koji čine servis hrvatske poljoprivrede. Digitalna pismenost biti će imperativ opstanka i budućnosti hrvatske poljoprivrede. Globalne promjene u razvoju tehnološkog napretka usko su vezane i uz promjenu poljoprivredne zajednice. Digitalna pismenost svih u lancu poljoprivredne zajednice jedan je od zadataka koji očekuju hrvatsku poljoprivredu.“, rekao je g. Danijel Koletić, predsjednik Organizacijskog odbora nacionalne poljoprivredne konferencije Slavonika.

Tijekom cjelodnevne konferencije, pod okriljem platforme Inspiriramo poljoprivredu, s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede i njezinih politika te promicanja primjera dobih praksi usmjerenih na održiv ruralni razvoj, više od 20 poljoprivrednih stručnjaka kroz predavanja i panele iznijet će svoja razmišljanja i dati poglede na rješenja s ciljem konkurentnosti hrvatske poljoprivrede.

„Konferencija o perspektivama poljoprivredne proizvodnje u srcu Slavonije, na mjestu koncentriranog i primijenjenog znanja koja se uspješno održava već 4. puta neusporedivo je važan  događaj. Osobno me veseli interes studenata za ove teme i za razgovor o budućnosti. Kažu da su mladi kritična i zahtjevna publika, ali upravo to i tražimo. Takva energija treba biti pokretač svima nama koji smo na pozicijama donošenja odluka koje će se odraziti na ove generacije koje dolaze. Njima smo odgovorni i njihov sud i mišljenje je važno. Europa stari, a mi smo ekonomija mladih poljoprivrednika. Dok Europa ima u prosjeku 6 posto mladih poljoprivrednika, Hrvatska ima čak 13 posto mladih.

Prije dva tjedna ugovore o financiranju vrijedne gotovo 60  milijuna kuna potpisala su 163 poljoprivrednika iz slavonskih županija, a sredstva će se utrošiti za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika i razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu. Godinu smo započeli s ugovorenih 10,3 milijarde kuna projekata iz Programa ruralnog razvoja, a ove godine na raspolaganje stavljamo sva raspoloživa sredstva namijenjena do 2020.

Posljednji statistički podaci dokazuju da se Hrvatska poljoprivreda oporavlja i raste. Raste vrijednost poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka. Čak je i pokrivenost uvoza izvozom najviša u zadnjih 7 godina. – izjavio je ministar Tolušić u Osijeku te dodao „Danas sam sa studentima razgovarao o smjeru u kojem ide naša poljoprivreda i je li u skladu s njihovim potrebama. Pozvao sam ih da se i dalje trude i svojim znanjem doprinesu razvoju hrvatske poljoprivrede. Nagradit ćemo njihovo znanje i trud, pa će Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni sa 10 tisuća kuna financirati sve stipendije redovnih studenata poljoprivrednih smjerova u Slavoniji koji upišu višu godinu. I to je dio Projekta Slavonija – velikog i važnog projekta koji neće ostati samo na papiru.“.

U programskom dijelu slijede i predavanja direktorice Europske banke za obnovu i razvitak u Republici Hrvatskoj Victorije Zinchuk, Jana Marinca iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, Matije Žulja iz Agrivija te mnogih drugi istaknutih dionika hrvatske poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko – baranjske županije i grada Osijeka, a suorganizator su Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija se održava bez financijske kotizacije te brojiviše od 300 sudionika, a više informacija  možete pronaći na na novoj službenoj mrežnoj stranici platforme – www.inspiriramo-poljoprivredu.com.

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci