Omamina kuharica – Orah – stari recepti Podravine i Slavonije!

Sjećate li se mirisa pravog starinskog zafriga, ajngemahtes juhe ili domaće štrudle od jabuka? Znate li što je i kako se radi pileći perket ili što se krije iza Omamine rolade? Sve to, ali i puno više možete saznati i naučiti u jednoj divnoj kuharici koja nam pruža nevjerojatan doživljaj prošlosti.. u kuhinji Podravine i Slavonije!”

Omamina kuharica – Orah” donosi recepte od oraha, starinske recepte za predjela, juhe, glavna jela, salate i deserte! Sve baš onako kako su zapisale stare bake! Ova je kuharica dokaz kako je naša gastronomska baština itekako bogata, da gastro povijest Podravine i Slavonije nismo i nećemo zaboraviti. Prof. Ivančica Fett Škvarić krije se iza ove prekrasne ideje koja je realizirana zahvaljujući Udruzi Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA iz Suhopolja.

Također, postoji i Klub čuvara suhopoljskih sjećanja koji njeguje baštinu kraja i običaje koji se žele sačuvati u želji da se mladim generacijama prenese duh života dragog Suhopolja.

“Čuvari sjećanja, pričatelji legendi – a ne kroničari povijesti. Naša želja nije pisati kronologije, već probuditi uspavani duh prošlih vremena kada je Suhopolje vrvjelo životom i ljudima. Zapisano je već da se ovdje nalazilo trgovačko središte i križište putova, da je vladao bogat društveni život, da smo imali školu desetljećima prije mnogih gradova, da nam je grof sagradio jedinstvenu crkvu prije više od dva stoljeća, da je naš vrtić među prvima koji su postojali u ovom djelu Hrvatske, da smo prvi u okolici redovno prikazivali kino predstave, da smo prije 114 godina imali svoju knjižnicu i da je Suhopolje i prije stotinu godina živjelo bogatim i raznovrsnim sportskim i kulturnim životom” istaknula nam je gđa. Natalijom Kožić Lukačević, predsjednica Udruge, s kojom smo razgovarali o kuharici.

“Zabilježena je bogata povijest našega kraja kroz arheološka nalazišta u našoj općini – od paleolitika, preko rimskoga doba, srednjega vijeka do Kelta, opisan je i život u Dvorcu grofovske obitelji Janković, kao i razvoj obrta i trgovine….

To je štivo za povjesničare. Ono što mi želimo zabilježiti je obična suhopoljska svakodnevica – ispričana od stvarnih sudionika tih događanja. Želimo zabilježiti veseli duh Suhopoljčana, vrckavu narav Suhopoljčanki, sjećanja na zafrkante i mužikaše, majstore i učenjake, na komšijska druženja, stare prolazne „zavade“ i navade, na zajednički rad i život” dodala je gđa. Natalija Kožić Lukačević.

foto: KrEdA
Kulturna udruga KrEdA – kreativnost u očuvanju baštine kraja. (foto: KrEdA)

Kada je i kako došlo do ideje za kuharicu?

Ideja za kuharicu proizašla je iz školskog projekta naše članice Ivančice Fett Škvarić, koja je s učenicima OŠ Suhopolje sakupila prve recepte i uz podršku ravnatelja gospodina Ante Škraba objavila kao dodatak školskom listu “Iskrice”. Nakon toga suradnjom s našom udrugom Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA koja aktivno radi na očuvanju kulturne i povijesne baštine našega kraja, kao i na poticanju mladih na čitanje i pisanu riječ -spojem svih ovih naših ” ljubavi” nastala je nova kuharica koju smo predstavili uz izložbu starinskih kuhinjskih pomagala i rukom pisanih kuharica naših baka i Omama. Kroz sudjelovanje u projektima uspjeli smo isfinancirati i treće izdanje ove kuharice, koje smo ujedno i preveli na njemački i engleski jezik i digitalizirali kao eksponat zavičajnih recepata u suhopoljskom centru za posjetitelje Dvorac Janković.

Kako ste došli do starih recepata?
Recepte smo sve prikupljali isključivo usmenom predajom od naših starijih sumještana, baka i Omama. Neki su nam poklonjeni iz starih obiteljskih kuharica koje se tradicijski s koljena na koljeno prenose u najstarijim suhopoljskim obiteljima.

U kontekstu očuvanja izvorne kuhinje i tradicijskih običaja, ova kuharica ima  veliku vrijednost. Je li to prepoznato i kakva je uopće situacija s očuvanjem starih običaja, ako govorimo o gastronomiji, u Podravini i Slavoniji?

Ja mogu reći iz svog kutka. Kulturna udruga KrEdA u Suhopolju je osnovala i KLUB ČUVARA SUHOPOLJSKIH SJEĆANJA – koji za cilj ima upravo očuvanje starih običaja i tradicija.Cilj nam je aktivnim prikupljanjem PRIČA I SJEĆANJA naših najstarijih sumještana, zabilježiti i od zaborava sačuvati običaje, mudrosti, znanja pa i recepte. Naša djeca kontinuirano prikupljaju i zapisuju sjećanja i priče svojih baka i djedova – neke su obiteljske, neke su “selske”, neke su već prešle u legende i anegdote. Ponosna sam da smo upravo iz tih razloga izdali i zbirku kratkih priča Suhopoljski spomenar, koja je nastala kako bi aktualizirala i sačuvala korijene našeg mjesta. Ne bih mogla generalizirati na cijelu Podravinu i Slavoniju, ali mislim da se u manjim mjestima ta tradicija i običaji više njeguju i čuvaju…

Pripremate li neko novo izdanje?

Nadamo se uz podršku Županije i Općine izdati još jedno izdanje koje bismo preveli i na mađarski jezik, budući da je Suhopolje mjesto koje ima i dio mađarske povijesti i korijena.

Mi se već radujemo novom izdanju! I naravno, svi zainteresirani kuharicu mogu dobiti uz donaciju od 60 kuna kao podršku radu Udruge, potrebno je samo javiti se u inbox Facebook stranice Udruge.

Citat iz kuharice: “Omamin savjet – Kuhajte ručak već od jutra, sve polako, smireno, bez žurbe!”

Kuhajte po receptima baka, omame Marte i omame Helene!

foto: Kulturna udruga KrEdA, iz knjige

Sjećanja na njih i našu bogatu gastronomsku kulturu sačuvajmo i u svojim domovima! Baš to ćemo mi učiniti! Krećemo pripremati recepte iz ove kuharice!

Zato pratite naš portal i YouTube kanal!

Bit će pravih poslastica!

pripremila: Antonia Hohnjec / Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci