Naranča bolja i od jabuke

Antioksidans prisutan u narančinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti.

Stara poslovica kaže: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van”, no rezultati najnovijih istraživanja predstavljenih na godišnjoj konferenciji American Heart Association u Las Vegasu pokazali su da je naranča još učinkovitije sredstvo za ‘tjeranje’ liječnika iz kuće.

Tim je istraživanjem dokazano da hesperidin, antioksidans prisutan u narančinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Također, znanstvena istraživanja Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pokazuju da jedan obrok citrusnog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Narančina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.

Pradomovine naranče su Indija i Kina. Ovaj agrum najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. Odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava. Sadrži mnogo tvari koje djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica karcinoma. Poboljšava rad probavnog sustava, no kod osjetljivih osoba pretjerana konzumacija može izazvati tegobe.

Naranča se koristi u pripremi raznih jela. U Španjolskoj se osušeni cvjetovi naranče koriste za spravljanje čaja, a u Dalmaciji se od narančine kore pravie arancini – ukusno desertno jelo. Uz to, koristi se u izradi parfema i različitih kozmetičkih proizvoda.

Zanimljivo je i da pčele koje oprašuju narančin cvijet mogu dati med koji ima blagi okus naranče.

Izvor: Net.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci