Banane odlične za snižavanje krvnog tlaka

Redovito jedenje banana smanjuje rizik od smrti zbog moždanog udara za 40%. No, osim što reguliraju ravnotežu krvnog tlaka i potiču bolje raspoloženje, ove su voćke izuzetno dobre i za kosti, želudac i crijeva.

Britanski premijer Gordon Brown je na nagovor svoje žene počeo konzumirati do devet banana na dan i tako skrenuo pažnju na sve popularnije voće.

Banane su doista zdrave, a u nizu koristi koje možete osjetiti je i lagani pad krvnog tlaka. Ovo je posljedica velike razine kalija. Još prije 10 godina studija na Sveučilištu John Hopkins pokazala je da pacijenti s povišenim tlakom nakon razdoblja u kojem su jeli po pet banana na dan mogu (nakon savjetovanja s liječnikom) prepoloviti broj tableta koje uzimaju za reguliranje krvnog tlaka.

Isto voće podiže i raspoloženje i jedan je od najboljih prirodnih izvora vitamina B6. Naime, budući da sadrže triptofan, aminokiselinu koja se može preobraziti u serotonin, ova povišena razina serotonina neizbježno dovodi do boljeg raspoloženja.

Koristi se i u sklopu popularne dijete BRAT (banana, riža, jabučni sok/apple sauce i tost).

A trljate li unutarnjom stranom kore banane po čiru, on bi trebao polako nestati.

U lepezi koristi koje nude banane je i korektna količina željeza koji popravlja krvnu sliku, a zbog obilja fruktooligosaharida njeguju probiotičke bakterije u crijevima koje proizvode enzime potrebne za bolju probavu i zaštitu od štetnih bakterija. Zbog fruktooligosaharida probiotičke bakterije umnožit će se u crijevu i postati funkcionalnije, što će povećati apsorpciju kalcija. Dakle, indirektno, banane su dobre i za kosti.

Izvor: Net.hr

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci