Načini pečenja beefsteka

Uz ova tri navedena načina, potrošači su kao i uvijek nadodali stupnjeve pečenja tako da sada očekujete da netko hoće medium + ili – (tj. malo manje od srednje pečenog /medium rare ili malo više/medium well)

Krvavo (rare)tako da meso održi mekoću, peče se 3-4 minute (na jakom žaru) s jedne strane i isto toliko s druge strane. Mjereno toplomjerom, unutrašnjost mesa mora pokazivati 50°C, dok kod Blue rare temperaura iznosi 45°C

Srednje (medium) da meso samo u sredini bude malo krvavo, odnosno ružičasto, peče  se  7-8 minuta na jednoj strani i isto toliko s druge strane na umjerenijem žaru. Mjereno toplomjerom, unutrašnjost mesa mora pokazivati 65°C (za medium rare 55°C, medium well 65°C)

Jako pečen (well done) kada želite ovako pečen beefsteak, ocijedite ga dobro od ulja pa ga rastucite kuhinjskim čekićem za meso, jer meso će se vratiti u svoju formu kako će se više peći, a neće se presušiti kao što i  bi, ostavite li ga u komadu. Pečete ga rastučenog 8-10 minuta na umjerenijem žaru. S druge strane, ovo meso mnogi kuhari ne odobravaju tući, pa jedan komad od 200-250 grama razrežite na dva-tri tanja odreska, pazeći pri tome kako ga režete (vlakna mesa). Možete ga razrezati i na takozvani “leptir”, tako da od jednog komada dobijete dva koji su samo jednim dijelom mesa spojeni i otvoreni. Mjereno toplomjerom, unutrašnjost mesa mora pokazivati 75°C i više.

 

 

Prethodni članakBiftek na žaru
Sljedeći članakKonjak za podlijevanje i flambiranje

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci