Mediteranska poljoprivreda u fokusu konferencije Dalmatinka

U organizaciji Sveučilišta u Zadru te agencije Apriori World, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Zadarske županije, 24. svibnja u prostorijama Sveučilišta u Zadru u hibridnom obliku održat će se prva konferencija o dalmatinskoj poljoprivredi „Dalmatinka“.

Tematski je konferencija podijeljena u pet tematskih cjelina: „Poljoprivredna strategija Republike Hrvatske“, „Mediteranske kulture“, „Praktična rješenja za mediteransku poljoprivredu“, „Perspektive hrvatskog ribarstva“, te „Mladi poljoprivrednici, akademska zajednica i mediteranska poljoprivreda“.

O važnosti ove konferencije predsjednik organizacijskog odbora, Danijel Koletić, izjavio je: „Različitosti poljoprivrednih kultura zahtijevaju da se o njima govori i raspravlja kako bi hrvatska mediteranska poljoprivreda bila što prepoznatljivija, ali i učinkovitija u budućnosti imajući u vidu neprestane promjene i mogućnosti.  Statistike pokazuju povećanje broja onih koji se bave putem obiteljskih gospodarstava poljoprivredom u Dalmaciji, a sve veći su potencijali povezivanja turizma i mediteranske poljoprivrede. Ne smijemo zaboraviti niti stočarstvo u zaleđu Dalmacije koje očekuju nove financijske potpore. Perspektive za mediteransku poljoprivredu su velike, kao i za bolje pozicioniranje proizvoda. Upravo o tome ćemo govoriti na prvoj konferenciji čiji su fokus mediteranske kulture.“

Izv.prof.dr.sc. Zoran Šikić zadužen na Sveučilištu u Zadru za zajednički diplomski studij Mediteranska poljoprivreda u najavi ove konferencije ističe: „Naša je želja ali i obveza tražiti odgovore na nove izazove vezano za hranu, općenito ali posebno kad je u pitanju kvaliteta iste i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima, a kojima je Mediteran posebno izložen.

Ulaganje u znanje, održivi razvoj, transfer tehnologija, zelena transformacija i digitalizacija, neki su od odgovora kojima možemo inspirirati interes, posebno mladih ljudi, za prepoznavanje uloga i šansi u tim procesima. Vjerujemo da je konferencija “Dalmatinka” odličan format, a Sveučilište u Zadru s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu pravo mjesto za to.“

Sudionike ove konferencije očekuje 11 predavanja i 2 panela – jedan pod nazivom „Perspektive hrvatskog ribarstva“ čiji je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Lav Bavčević, a drugi će moderirati i dati uvod prof.dr.sc. Martina Skendrović Babojelić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Očekuje se da će konferenciju otvoriti ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, a na istoj će svoja izlaganja, među ostalima, imati i državni tajnici Zdravko Tušek i Šime Mršić, ali i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Zdravko Barać, svi pod motom „inspiriramo poljoprivredu“.

Prijave za besplatno sudjelovanje su u tijeku na službenim stranicama www.inspiriramo-poljoprivredu.com .

PR

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci