LJUBITELJI kave, oprez!

Vaša ljubav prema aromatičnom napitku mogla bi se pretvoriti u nešto što nikad niste očekivali.

Novo izdanje priručnika za psihičke bolesti Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) navodi posljedice prevelikog uzimanje kofeina kao jedan od mnogih poremećaja u psihijatriji.

Nemir, nervoza, uzbuđenost, crveni obrazi, nervoza u probavnom traktu, drhtanje mišića, isprekidan govor, nesanica i brzi ili nepravilni otkucaji srca samo su neki od simptoma, a pokazuju da se radi o prevelikoj količini kofeina, piše Business Insider.

Konkretno, osoba koja pije kavu i doživi pet ili više od ovih simptoma tijekom ili odmah nakon konzumiranja kofeina, može biti dijagnosticirana trovanjem kofeinom. Trovanje mora biti po standardu koji se opisuje u DSM-ovom testu: Mora uzrokovati nelagodu ili utjecati na normalnu sposobnost funkcioniranja.

Ovakvo stanje pojavljuje se u novom i u starom izdanju DSM-a, ali nova verzija (izdana prošlog tjedna) dodaje i službenu dijagnozu: odustajanje od kofeina, što opisuje efekte prestanka ili naglog smanjivanja neke navike.

Ti simptomi su glavobolja, vrtoglavica, teškoće s koncentracijom, depresija i ostali problemi.

No, kofein je najčešće korištena droga na svijetu, a mnogi korisnici nisu svjesni da izaziva fizičku ovisnost, tvrdi DSM.

“Simptomi su tranzicijski, nestanu sami od sebe, kaže psihologinja Robin Rosenberg. “To je samo prirodna reakcija na manjak kofeina i prestaje nakon nekog vremena.”

Čak i dugoročna dijagnoza takozvanog trovanja kofeinom također kaže da se radi o privremenom stanju, tvrdi Rosenber, čudeći se što to nije spomenuto u DSM-u.

Alan Budney, jedan od savjetnika za sastavljanje DSM-a kaže: “Kofein napada naše društvo sve više i više, zato postoji i blaga panika, kao i nastojanje da se ovo shvati ozbiljno, iako je to jedna od kontroverznijih tema s kojom smo se susreli.”

Kofein razbuđuje središnji živčani sustav, od njega se osjećamo budno, svježe i spremno, no iako po nekim studijama ispijanje kave smanjuje rizik od nastanka raka, prevelike količine mogu biti štetne.

Od 2005. do 2009. godine, istraživanja su pokazala da se potrošnja kofeina udeseterostručila, a mnogi su zabrinuti oko te brojke.

Doduše, kofein nije jedina tvar s kojom se može pretjerati: Tako DSM svrstava ovaj poremećaj s drugim povećanim uzimanjem raznih supstanci, kao što su alkohol i nikotin.

Izvor: Index.hr

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci