Kruška

(Pyrus) je biljka iz porodice Rosaceae, koja ima plodove istog imena. Gaji se već više od 4000 godina, zbog svojih jestivih plodova. Porijeklom je iz Azije.

To je listopadno drvo koje može narasti i preko 20 m. Listovi su joj jajasti i jednostavni, obično s blagim rubom. Plodovi su joj žuti ili zeleni, sazrijevaju od početka jeseni do početka zime, zavisno od vrste. Plodovi su bogati mineralima: kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, željezom, hlorom, sumporom te brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E, većina vitamina iz grupe B, H i D.

Izvor: Wikipedia

Nashi kruška

Iako je po obliku vrlo slična jabuci, zlatne do blijedo žute, naši je zapravo vrsta kruške. Porijeklom je iz Kine, a vrlo je udomaćena u Japanu, gdje je vrlo omiljena. U svijetu je poznata i kao japanska kruška, upravo radi raširenosti. Samo ime Naši, japanski je naziv za krušku.

Izvor: http://www.nutricionizam.com

Slatka kruška jača srce, a njeno sjeme pomaže kod bolesti pluća i jača želudac. Ovo voće, također, smanjuje lučenje žuči, gasi žeđ i zaustavlja povraćanje. Sočnu i slatku krušku Homer je u „Odiseji” nazvao darom bogova, dok je na trpezi Luja XIV smatrana luksuznim voćem.

 Porijeklom je iz zapadne Azije, a njenapovijest duga je tri tisuće godina. Postoje, međutim, nagađanja o tome da je ona još starija i da su u njenom ukusu mogli uživati i ljudi kamenog doba. Sve do 18. stoljeća nije imala meko i sočno meso po kome je danas poznata, ali se od tada velika pažnja poklanja ukrštanju i uzgajanju krušaka.
Postoji tisuće vrsta ovog voća, a svaka je različita po obliku, veličini, boji, ukusu… U zemljama koje su vodeće po proizvodnji kruške u Evropi dominiraju sorte `abate fetel`, `konferans` i `viljamovka`.
Iako ima mnogo novih vrsta krušaka moglo bi se reći da nijedna nova sorta po kvaliteti nije pretekla viljamovku otkrivenu 1796. godine. To je stara engleska sorta koja se uzgaja na svim kontinentima. Koža joj je u nijansama od žute do svijetlo zelene, ali postoji i crvena. Mogu se prerađivati, jesti svježe, kuhati, a ukusan je i kvalitetan i njihov sok. Od ove sorte se pravi i rakija `viljamovka`.

Slatka kruška jača srce, a njeno sjeme pomaže kod bolesti pluća i jača želudac. Ovo voće, također, jača cijeli organizam, smanjuje lučenje žute žuči, smanjuje žeđ, zaustavlja povraćanje. Njeno sjeme ubija sitne i krupne gliste u crijevima, ali je štetna za one koji pate od grčeva. Kruška je, od sveg voća, najkorisnija za jelo. Ako se osuši i jede suha, korisna je za želudac. Tvrde kruške imaju osobinu da hlade, dok slatke i sazrele mogu da izazovu proljev. Sok od kruške bolji je nego sok od jabuke.

Kruška je dobar izvor vlakana, vitamina C i K i bakra. Vlakna iz kruške pomažu u prevenciji konstipacije kao i raka debelog crijeva.

Kruške se često preporučuju kao voće koje proizvodi najmanje alergijskih reakcija i preporučuju se majkama kao prvo voće koje bi trebalo da uvedu u bebinu ishranu. U koži kruške se nalazi mnogo vlakana, pa je najbolje da se ne guli.

Info
( u 166 g)
– 97,94 kalorije
– 3,98 g vlakana
– 6,64 mg vitamina C
– 0,19 mg bakra
– 7,47 mcg vitamina K

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci