Kopi Luwak

Specifičnost tehnologije pripreme ove mješavine, odnosno odabira isključivo najboljih zrnaca kave, pridružuje joj epitete “najbolja” i “najskuplja” na svijetu.

Ova kava proizvodi se od najboljih i najzrelijih bobica kave u Aziji (Sumatra), ali to nije ono što ju čini uistinu posebnom. Bitnije je tko je u žiriju zaslužan za izbor bobica. To su simpatične endemske indonezijske mačke-cibetke, Paradoxurus (to im je ozbiljno, znanstveno ime, a lokalci ih radije zovu – Luwak).

Najslađe bobice probiru po slobodnom nahođenju i jedu ih, te one zatim prolaze kroz njihov probavni sustav (navodno enzimi u želučanom soku dodaju okus zrncima kave razgrađujući bjelančevine koje inače stvaraju gorčinu). Probavljene bobice, tj. izlučena zrnca (mačke probavljaju samo mesnatu ovojnicu, ne i samu sjemenku) kave se zatim sakupljaju, dosušuju na suncu, peru te u konačnici kratko prže.

Finalni rezultat cjelokupnog procesa je ekskluzivna kava pod imenom Kopi Luwak, koja se diči bogatim kremastim i jakim okusom s natruhama karamele i čokolade (tako kažu, nažalost još nismo probali). S obzirom na specifičnu, potpuno jedinstvenu metodu postizanja kvalitete kave, njena kvantiteta isključivo ovisi o tome koliko su Luwaki gladni, a najčešće se kreće oko 500-tinjak kilograma godišnje. Sve navedeno doprinosi cijeni od cca 1000$/kg koja će ipak rezultirati gorkim okusom kod kavopija prosječnih primanja.

Izvor: Gricni

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci