Kava – najbogatiji izvor antioksidansa

Annia Galano i Jorge Rafael León-Carmona u časopisu The Journal of Physical Chemistry nastoje objasniti dokaze prema kojima je u uobičajenoj prehrani kava jedan od najbogatijih izvora snažnih antioksidansa, prenosi portal Vitamini.hr.

Neka najnovija istraživanja upućuju na to da je kofein nositelj snažnih antioksidativnih svojstava koja mogu pomoći u zaštiti od Alzheimerove i ostalih bolesti. Ipak, znanstvenicima još nije potpuno pošlo za rukom otkriti mehanizam ovakvog djelovanja kofeina.

Annia Galano i Jorge Rafael León-Carmona iznijeli su detaljne teoretske mogućnosti utjecaja kofeina na slobodne radikale.

Njihovi teoretski zaključci pokazuju izvanrednu podudarnost s rezultatima drugih znanstvenih izvješća koja podupiru tezu da je kofein uistinu nositelj antioksidativne aktivnosti kave.

No, to ne znači da trebate pretjerivati s kavom, više od tri šalice dnevno nikako se ne preporučuju, pa čak ni kada su razblažene mlijekom.

Inače, brojna su istraživanja pokazala da je kofein izvrstan suborac u borbi s celulitom pa brojne kreme imaju upravo taj aktivni sastojak za borbu s mrskim neprijateljem ženske ljepote.

Izvor: Dalje

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci