Karambol

Plod je hruskav, sladak i okusa kao i ananas, kivi i jabuka zajedno. Od njega se proizvodi juice, a ponegdje i vino. Karambol ili starfruit.

Ukoliko je voće zrelo i svježe ubrano ima odličan, hrskavi i osvjezavajući okus.

Karambola (Averrhoa carambola) spada u tropsko voće. Spada u porodicu Oxalidaceae(cecelji). Potiče sa Malezije, danas je rasprostranjena u svim tropskim i subtropskim područjima.. Drvo visine do oko 6m. Listovi su naizmjenični, dugi do 20cm sa 5-11 liski, koje su nasuprotne duge do 8cm, mali listići koji se po noći ili na dodir skupe. Cvijetovi su pentamerni, latice blijedoružičaste do ljubičaste boje. Plodovi jajolikog do elipsastog oblika, dugi do 15cm, sa 4-6 izraženih uzdužnih rebara; meso ploda čvrsto i staklasto, slatko-kiselog okusa.
Najčešće se uzgaja reznicama. Plos sadrži od 5-10 sjemenki. Sjeme brzo gubi klijavost pa je potrebno čim se izolira iz ploda, posušiti i zasaditi.
Biljka se pojavi iz sjemena za oko mjesec i pol dana. Ako joj se osiguraju uvijeti trebala bi za 3-4 godine počet davat i prve plodove.   Odraslo drvo trpi temperature do -6°C (9a/b), ali se kao malu biljku treba štititi od temperatura nižih od -2°C. Dobra je za pokušati uzgajati u srednjoj i južnoj Dalmaciji te otocima. Zanimljivo je da se može uzgajati i u loncu i da će roditi i u kućnim uvjetima i to već nakon 3. godine.

Prethodni članakKaki
Sljedeći članakKivano

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci