Kako pravilno postaviti blagdanski stol – pravila i ideje za svečanost zajedništva

Osim pripreme finih i ukusnih jela u vrijeme blagdana vodimo računa i o postavljanju svečanog stola. No i kod ukrašavanja stola treba pripaziti kao i sa začinima u jelima –  ne pretjerujte!

Ovisno o broju ljudi i veličini stola, morate imati na umu da ostavite dovoljno slobodnog prostora kako bi po potrebi i željama donijeli neke dodatke jelima, napitke i sl.

No, blagdanski stol mora biti ukrašen, drugačiji i posebniji od uobičajenih. Morao bi biti i posložen po pravilima postavljanja stola..

Neka pravila uvijek je dobro ponoviti:

Na desnoj strani od tanjura s vanjske strane postavlja se žlica, dok se nož nalazi bliže tanjuru. S lijeve strane postavlja se vilica, dok naravno, mala žlica i/ili vilica dolaze iznad tanjura i to tako da je drška žličice okrenuta prema desnoj strani, a kod vilice prema lijevoj strani.

Osnovno je pravilo da se pribor postavlja prema redu korištenja. Dakle, postoji li više jela koja će se rezati nožem, svi noževi dolaze jedan do drugoga, bliže tanjuru. Također, pripazite i kako postavljate tanjure. Kad se ukloni onaj koji se koristio, npr. za juhu, ispod ostaje čisti. Servirate li glavno jelo u dubokom tanjuru, važno je da ispod njega postavite plitki.

I čaše imaju svoj raspored. Obavezno morate imati čašu za vodu te u odnosu na nju postavljate one za bijelo ili crno vino. Čaša za bijelo vino postavlja se niže od čaše za vodu, dok za crno vino dolazi malo više u odnosu na čašu za vodu. To su neka osnova pravila uz koja i Vaš stol može izgledati itekako svečano i lijepo.

Donosimo nekoliko prijedloga

Kod dekoracija slijedite neku svoju osobnu želju. Ukrasite stol jednostavno i elegantno..

I naravno, ono najvažnije – gastronomska čarolija…

Jedan od naših omiljenih recepata je Pečena patka s mlincima i umakom od cikle…

Za više ideja što pripremiti za blagdane, pogledajte na našem YouTube kanalu Gric Gric.

Uživajte u blagdanima!

U zajedništvu, obitelji i prijateljima!

Tekst: Gric Gric

 

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci