Istarsko ulje dobilo oznaku izvornosti

Tekuće zlato iz Istre cijenili su još Rimljani, a danas stoji uz bok uljima iz razvikanih maslinarskih regija, poput Toscane ili Andaluzije. Ta je kvaliteta sada zaštićena europskom oznakom izvornosti, izvještava HRT. Oznaka izvornosti proizvođačima donosi prepoznatljivost na tržištu. Kupcima jamstvo da se ulje dobiva na području Istre i prema strogo zacrtanim pravilima.

Cijeli postupak zaštite trajao je 9 godina. Hrvatska je svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Istre najprije namjeravala samostalno zaštiti. No,  nakon prigovora Slovenije koja je prije na europskoj razini već imala zaštićeno ekstradjevičasnko maslinovo ulje,  postignut je dogovor; dvije su države zajednički zaštitile proizvod pod nazivom “ekstadjevičansko maslinovo ulje – Istra”.  U Izolskome institutu za uljarstvo u ovakvoj zaštiti vide prednosti za slovenske maslinare koji godišnje  proizvedu oko tisuću tona maslinova ulja, od čega 10% nosi europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla.

Pedesetak je slovenskih maslinara zainteresirano da svoje ulje stave pod zajedničku zaštitu. Jedan od njih je Igor Novak iz Kopra. Kaže da maslinare sada očekuje najveći posao – uskladiti proizvodnju sa specifikacijom. U Istri se godišnje proizvede oko milijun i pol tisuća litara maslinova ulja i te količine nije jednostavno prodati. Stoga, smatraju maslinari, istarski proizvođači moraju poraditi na okupljanju u jednu proizvodnu organizaciju. Tek će tada oznaka imati smisla.

Velikim proizvođačima s izgrađenim brendom maslinova ulja takvo udruživanje vjerojatno neće biti potrebno. No, i pojedince i udruge proizvođača, certifikacija košta. No, istarskim je maslinarima na raspolaganju europski novac.

Prvih pet godina maslinari tako imaju riješene troškove certificiranja. Dovoljno vremena da sami  procijene isplati li im se maslinovo ulje zaštititi europskom oznakom izvornosti ili ne. Te, zatim, o svom trošku nastaviti s certficiranjem, navodi HRT.

foto: Steve Buissinne,Pixabay

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci