Evo kako očistiti prljavu pećnicu bez opasnih kemikalija i jakog ribanja

Ako vam je nešto iskapalo tijekom pečenja, pa se zapeklo, čeka vas težak posao čišćenja pećnice.

Ako ste poželjeli očistiti pećnicu bez uporabe industrijskih sredstava za čišćenje i odmaščivanje, možete posegnuti za sodom bikarbonom.
Ako vam se čini kako je zapečene masnoće gotovo nemoguće očistiti “samo ” sa sodom bikarbonom, nemojte odustati.

Nakon tri godine…

Emily McClements na svojoj stranici Live Renewed objavljuje mnoštvo savjeta kako očistiti svoj dom na ekološki način, bez kupovnih i potencijalno opasnih sredstava za čišćenje. Ona svoju pećnicu nije čistila tri godine i onda je krenula na posao. Uz pomoć sode bikarbone i vode, malo strpljenja, njena pećnica zablistala je ponovno, a Emily je na stranici otkrila kako je to napravila.

Potrebno je prvo sastrugati sve komadiće hrane koji su se možda uhvatili na dnu pećnice, a tijekom iduća dva dana pećnicu je potrebno prskati otopinom koju ste dobili od vode i dvije žlice sode bikarbone. Emily napominje da za to vrijeme možete uobičajeno koristiti vašu pećnicu. Emily je svoju poprskala 5-6 puta tijekom ta dva dana.

Posljednji put pećnicu poprskajte otopinom, zatim stavite nešto peći (da ne trošite energiju na praznu pećnicu) i nakon toga pustite da se prohladi dok ne bude ugodno topla da možete krenuti na čišćenje. Upotrijebite običnu spužvu za suđe, bit ćete iznenađeni kako jednostavno se skida sva prvljaština.

Nakon toga  je isperite i pobrišite te upalite na nisku temperaturu samo da se prosuši do kraja.

Izvor: Večernji list

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci