Djeca i pivo

Smiju li djeca piti pivo? I od koliko godina? To su pitanja oko kojih se vode mnogi prijepori. A s vremenom se stavovi o tome mijenjaju. George Orwel zagovarao je obiteljsko posjećivanje pivnice, pa je tamo rado vidio i djecu, no danas je nezamislivo da netko promiče ili potiče takvo što. Razlike su velike i u zakonskoj regulativi među raznim zemljama. Evo nekih primjera.

U Americi, na primjer, piti alkohol u lokalu i kupovati u trgovini možete tek s 21 godinom. Po našim mjerilima to je uistinu pretjerano, a znate li neke druge američke zakone i licemjerno. Za domovinu, recimo, možete položiti život s 18, s koliko se ide u vojsku, a za volanom možete poginuti već sa 16. Mislim, legalno, jer to je dob u kojoj se može polagati vozački ispit.

No, u svakom je zakonu rupa, a svaku se prepreku može preskočiti ili – zaobići. U Engleskoj je navodno veoma raširena praksa posjedovanja lažne osobne iskaznice. Naime, gostioničari i trgovci uvidom u osobnu odlučuju hoće li nekome prodati piće. A Internet je pun ponuda za štancanje lažnih legitimacija. Samo na naznačenu adresu pošalješ svoju fotku i deset funta i za par dana stiže osobna iskaznica s kojom možeš piti do mile volje. Gostioničari time dobivaju alibi i ne pada im na pamet provjeravati ispravnost dokumenta. Ali pogledati u osobnu moraju, jer su neprekidno pod paskom nadzornih kamera i inspektora.

Nešto je drugačija situacija ako maloljetnici žele kupiti piće za kućni party, jer su u trgovinama pravila stroža. naravno, ne i dovoljno stroga da se ne bi mogla izigrati. Naime, pred dućanima vječno vise beskućnici koji će vam za deset posto ukupnog iznosa kupiti piva koliko vam srcu drago.

U Češkoj je zakon također vrlo rigorozan, ali je dugo imao jednu nesvakidašnju iznimku. Naime, od 1962. godine bilo je djeci dopušteno prodavati deset postotno pivo, pod pretpostavkom da ga nose roditeljima. Slanje djece u gostionicu s vrčem u kojem su kući nosila točeno pivo bilo je toliko raširena pojava da se komunističke vlasti nisu usudile dirati u tu tradiciju, pa je ta odredba iz zakona izbrisana tek 1989. godine. Međutim, kako u Češkoj tradicija ima veću težinu od zakona, taj prizor možete u češkim gostionicama vidjeti i dan danas.

Ni u trgovinama nemaju češki maloljetnici puno problema s kupovinom piva. Dovoljno je pronaći trgovinu koju drže Vijetnamci, a nije ih malo. Vijetnamac će prodati rum i novorođenčetu, kažu Česi.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci