Čokoladna piva

Čokolada se počela konzumirati puno ranije nego su je na pijedestal postavili Maje i Asteci, i to u tekućem obliku, kao gorki i opojni alkoholni napitak, odnosno kao čokoladno pivo.

Ljubav ljudi prema čokoladi počela je najmanje 500 godina ranije nego što se dosad mislilo, a zapravo je proizvedena u pokušaju da se napravi pivo, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Cornell. Čokolada je ustvari bila alkoholno piće napravljeno od fermentirane kašaste smjese plodova tropskog drveta kakaovca, pa stoga i ne treba čuditi što danas postoje mnogobrojne pivske marke s dodatkom čokolade. Profesor antropologije John Henderson, voditelj istraživačkog tima, u nedavno objavljenoj studiji naveo je kako znanstvenici vjeruju da je do otkrića čokolade došlo slučajno, i to u pokušaju da se napravi vrsta piva.
Mješavina koju su dobili imala je okus čokolade. Otkrivene posude i ostaci čokolade na njima upućuju na vrlo rane običaje i ceremoniju ispijanja napitka prilikom vjenčanja, rođenja i drugih svečanih prigoda. Poslije, u 16. stoljeću, čokoladni napitak miješan je s vodom, čilijem i medom te su tako nastajali razni napici od kojih je većina bila vrlo gorka. U Europu je čokolada stigla s Kolumbom. Krajem 16. stoljeća u Španjolskoj su u čokoladu počeli stavljati šećer i vaniliju, a do 17. stoljeća postala je luksuzna namirnica. Krajem 18. stoljeća proizvedena je prva čokolada kakvu danas poznajemo nakon što je otkriven način za dobivanje kakao praha i kakao maslaca iz zrna kakaovca. Prvu mliječnu čokoladu napravili su Švicarci.

Izvor: Jutarnji list.

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci