Brazilski orah

Kao što mu i samo ime kaže, brazilski orah potječe iz Brazila. Tamo, u amazonskoj prašumi, njegovo stablo može narasti i do 40 metara u visinu, a promjer debla može iznositi čak dva i pol metra.

Plod tog stabla izgleda poput kokosovog oraha, dakle, poput drvenastog okruglastog smeđeg oklopa koji može težiti i više od 1,5 kilograma, unutar kojeg se nalazi 8 – 24 nama poznatih brazilskih oraha trokutastog presjeka.

Prvi put se spominje u 16 stoljeću, kada je neki španjolski general sakupio njegove plodove za svoje umorne vojnike, koji su se brzo oporavili tom hranjivom namirnicom.

U svom sastavu brazilski orah ima 14,3% bjelančevina, od kojih znatan dio pripada aminokiselini metionin, tako da je on najbogatiji prirodni izvor te aminokiseline.
Kombinirajući brazilski orah s ostalim orašastim plodovima – posebno s indijskim orahom ili pistacijem, ili sa žitaricama i mahunarkama, dobit ćemo idealan sastav svih potrebnih aminokiselina i to u primarnom, prirodnom obliku.
Budući da mahunarke sadrže veoma malo metionina, a bogate su lizinom, brazilski orah im je veoma dobar “partner” u jelima.
Maštovito pripremljeni obroci neće biti samo zdravi i prehrambeno vrijedni, već će biti i veoma ukusni.

Taj se orah može koristiti za pripremu izvrsnih umaka, krema, namaza, mlijeka, sladoleda i kolača.

Osim vitamina i minerala, brazilski orah je bogat i vitaminima B1, B2, B3, B5, te kalijem i magnezijem.
Eventualna štetnost visokog postotka masnoća u brazilskom orahu, neutralizirana je obiljem vitamina E i selenom, koji su moćni antioksidansi, tako da je taj orah, kao i ostali orašasti plodovi, bogat i zdrav izvor esencijalnih masnih kiselina.

Izvor: Advent

Prethodni članak
Sljedeći članak

Posjetite i pretplatite se na naš kanal

RECEPTI, SAVJETI, DOGAĐANJA I ZANIMLJIVOSTIspot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci