Čerimoja

Čerimoja je najčešće korišten naziv za plod drveta anone čerimoje (Annona cherimola) koja raste u dolinama Anda na visini od 1500 m n. v., od Kolumbije do Perua. Podnosi i niže temperature, pa se raširila i u druge toplije krajeve svijeta – čak u Izrael i južnu Španjolsku. U ovaj rod ubrajamo oko 120 vrsta.

Čerimoja ima zeleno-smeđu matiranu koru. Površina joj je neravna, izgleda kao da su na njoj ostali tragovi otisnuti prstima. Nekog podsjeća i na šindru. Nezrele tvrde plodove možemo ostaviti na sobnoj temperaturi da omekšaju. U unutrašnjosti ploda se nalazi mesnati dio krem boje koji ima okus sličan ukusu banane i ananasa. U plodu se nalazi oko 10–20 crnih sjemenki veličine graha koje su smrtno otrovne. Mesnati dijo se konzumira uglavnom sirov.

Seme se može zasaditi i uzgajati u stanu ili u toplom stakleniku. Dužina klijanja je različita, uglavnom iznosi oko 3 tjedna. Temperatura povoljna za klijanje je oko 27 °C. Mlade biljke su ružičaste boje, ali brzo dobijaju tamniju zelenu boju i dlakave listove jajastog oblika, dužine 10–15 cm, na čijoj su donjoj strani izrazite žile. Listovi zimi često otpadaju. Prilikom oštećenja neobično mirišu. Na mjestima sa kojih je opalo lišće izrastaju nove grane. Sve vrste anona zahtijevaju puno svjetlosti i prije svega odgovarajući način prezimljavanja, što je među uzgajačima dosta sporno pitanje. Anonu ostavite preko zime u prostoriji, na temperaturi od 10–15°C. Trebalo bi istovremeno isprobati držanje nekih jedinki tijekom zime na sobnoj temperaturi, pa pratiti gde će anona prije procvjetati.

Anona cvjeta zimi u 3.–5. godini. Pre cvjetanja anona izgleda uvelo i lišće joj uglavnom otpadne. Cvjetovi su joj žućkasti i pojavljuju se na mestima gde su opali listovi, ili se pojavljuju zajedno s mladim listićima. Za oprašivanje su potrebne 2 biljke koje se mogu oprašiti i ručno. Zrenje plodova traje 5–7 mjeseci.

Neka vas ne zbuni vršak biljke, koji uvijek izgleda kao uvenuo. Kratka suša biljci neće nauditi, ali mora se zalijevati i zimi. Ako budete imali sreće možda uspijete nabaviti i druge vrste anona:

Annona sqamosa – ljuskasta anona koja ima „ljuskaste“ plodove slične šišarci bora. Nazivaju se i šećerne jabuke. Plodovi su žuti ili žuto-zeleni.

Annona reticulata – mrežasta anona, koja se zbog svoje krvave boje naziva i „magareće srce“ ili „srce bika“, a mesnati deo joj je tvrd i sladak.

Annona muricata – anona murikata koja se naziva i guanabana ima najveće (1,5 – 5 kg) i „najtropskije“ plodove koji se pojavljuju na stablu i karakteristični su bodljikavim bradavicama dužine čak do 0,5 cm. Zelene su boje. Od listova ove anone se priprema takozvani korosol čaj.

Izvor: Botanix

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci