Božićne pive

S obzirom da je običaj kuhanja posebnog zimskog, blagdanskog piva, nazvanog ‘božićno’ nastao u vrijeme kada su nositelji i pretežni poslenici pivarskog ceha bili redovnici u samostanima, za pivo kojim se slavilo Kristovo rođenje, nije se škrtarilo na kvaliteti sirovina.

Radilo se samo od najboljeg slada i hmelja, bilo je jako, u Britaniji, gdje je izmišljeno, to je tamno pivo, drugdje svijetlo, ali uvijek gusto, najčešće jantarne boje, s većim postotkom slada i alkohola od redovnih pivskih vrsta. Britanci, i Amerikanci ga zovu Christmas, Nijemci Weihnachtsbier, Francuzi Biere de Noel.

Imamo ga i mi, ali nažalost, božićno je pivo kod nas daleko od onoga što bi trebalo biti. Čak i ono koje je uhvatilo gotovo dva desetljeća tradicije, Božićno pivo Zagrebačke pivovare, ove je godine bojom daleko od jantarne, a deklaracija na vratnoj etiketi je otisnuta tako sitnim slogom da je nemoguće išta pročitati. Pa tako možemo samo na slijepo vjerovati da ima propisanih 14 posto slada. Web stranica proizvođača i članci s predstavljanja ovogodišnjeg Božićnog piva ne bave se tim stvarima. Kad dodam da je bilo godina kada u mom malom provincijskom gradu uopće nije bilo Božićnog piva, a da sam ga proljetos pio i za Uskrs, i to kupujući ga na totalnoj rasprodaji, po cijeni daleko nižoj od najjeftinijeg piva, koje se zove “Pivo” i kuha se za lanac robnih kuća, onda mislim da je jasno kako pivovare, izgleda s pravom, misle da je kuhati za Hrvate božićno pivo isto što i bacati biserje pred svinje…

Ipak, kako se može pročitati i u komentarima na neke naše članke, svakako ima šmekera koji bi znali cijeniti pivske specijalitete, pa dakako i blagdanska piva, a tu je prvenstveno šansa za male pivovare, koje mogu rentabilno poslovati kuhajući male količine. Ali, dok to ne dočekamo, ostaje nam sliniti nad onim u čemu gušta svijet. Evo izbora nekih od bezbrojnih božićnih piva iz raznih kutaka Globusa.

Pivovara Mahrs iz njemačkog grada Bamberga proizvodi pivo Mahr’s Christmas Bock. Ima 6,5 posto alkohola, boja mu je jantarno brončana a miris slatkast i začinjena podtonovima lada. I u okusu se ističe slad, a dopunjuju ga tragovi cimeta, muškata, naranče i trešnje. Sve to daje punu, slatkastu, začinjenu toplu mješavinu vrlo ugodnu za konzumaciju u zimsko doba.

Belgijska pivovara Brouwerij St. Bernard NV kuha jako tamno začinjeno pivo Christmas Ale s 10 posto alkohola. U njegovom čokoladnom okusu osjetit ćete grožđice i voće poput banane, breskve, trešnje ili šljive. Ima boju mutnog rubina, odnosno granata, češkog dragog kamena i gustu kremastu pjenu, i sjajno se slaže s božićnim slasticama.

Danski Carlsberg nudi božićni Semper Ardens Christmas Ale. To je pivo idealno za blagdanski stol, jer se sjajno slaže s teškim, kaloričnim jelima. Ima 8,3 posto alkohola i sadrži kompleks voćnih aroma (malina, ananas, jabuka) u kombinaciji sa začinskima (korijander, sladić). Slatkasto je i iskričavo.

Engleska pivovara Ridgeway kuha porter pivo pod nazivom Santa´s Butt (6 posto alkohola). U tom ćete pivu tamno kestenaste boje otkriti okus karamele, čokolade, kave, prženog slada ili voća. Pivo je profinjeno i malo zasitno.

Talijanska pivovara Birrificio Le Baladin svojim mušterijama nudi blagdansko pivo Noël Baladin. Riječ je o tamnom pivu, tipa belgijskog alea, a ima 9 posto alkohola. Boja mu je tamno jantarna do boje kestena, pjena je bež boje i veoma bogata, a odlikuje ga aroma voća, papra, slada i cimeta. U okusu se pojavljuju tragovi prženog slada, grožđica, šljiva i kandiranog šećera.

Estonska pivovara A. Le Coq priredila je za ovogodišnje božićne blagdane specijal Jőuluporter (Christmas Porter). To je tradicionalno tamno pivo sa 6,5 posto alkohola s čokoladnim podtonovima.

Američka pivovara Anchor Steam iz San Franciska ove godine po trideset i četvrti put predstavlja svoje pivo Christmas Ale. Svake godine od 1975. majstori pivari te pivovare skuhaju jedinstveno pivo, namijenjeno blagdanima, a pivopijama je dostupno od početka studenoga do polovice siječnja. Recept božićnog piva se razlikuje od godine do godine, baš kao i motiv stabla na njegovoj etiketi.

Pivovara Great Lakes Brewing Co. iz Clevelanda u Ohiu, SAD, kuha pred božićne blagdane pivo Christmas Ale. To jako pivo sa 7,5 posto alkohola odlikuje se aromom meda, cimeta i svježeg džumbira. Ovo je pivo osvojilo najviše nagrade na svjetskom natjecanju World Beer Championships posljednje tri godine za redom.

Pivovara Breckenridge Brewery iz američkog Colorada kuha Christmas Ale sa 7,4 posto alkohola i okusom karamela i čokolade. Pivo ima boju mahagonija i bogatu kremastu pjenu, a odlikuje se ugodnim okusom grožđica i krušaka. Prodaje se samo u studenom i prosincu.

Pivovara Gritty McDuff’ iz američkog grada Portlanda priredila je svoj Christmas Ale, kao i svake godine. Pivo je označeno kao ekstra goko, ima tamno jantarnu boju, okus mu je pun i nosi podtonove prženoga slada. Ima 6,2 posto alkohola, a ne sadrži nikakve voćne arome, niti začine. To je jednostavno brižljivo skuhano ale pivo.

U Pensilvaniji u SAD-u pivovara Tröegs Brewing Company kuha tamno pivo belgijskog tipa Tröegs Mad Elf s 11 posto alkohola. Pivo boje rubina miriši po trešnjama i slatkastom sladu. Okus trešanja, meda i čokolade podunjuju fini začinski dodaci. Pivo je malo zasitno, a slaže se s masnim jelima.

Izvor: Pivnica.net

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci