Pivo i spolnost

Na predstavljanju novih piva ili na pivskim svečanostima pivovare obično angažiraju mlade i lijepe žene koje poslužuju goste. Sredovječni pivopije crvena lica i većinom okrugla trbuha, koji se pogrešno naziva “pivskim”, zbog toga se isprva osjećaju nekako nelagodno, prilično su rezervirani i nisu naročito veseli.

S vremenom, nakon nekoliko čaša piva otvaraju se, jer im se nekako čini da su odjednom postali privlačni svojim domaćicama. Je li to zabluda, ili samo potvrda jedne stare šale da je pivo generacijama ružnih ljudi pomoglo da osvoje ženska srca? Stvarno, pomaže li pivo ili odmaže u ljubavi? Istini za volju, u tom pogledu učinak piva nije nimalo različit od učinka vina i drugih alkoholnih pića. Naime, alkohol je sastojak pića koji djeluje  na ljudski um i svijest, kao i na ostale sastavne dijelove ljudskog tijela. To su, kad govorimo o spolnosti, dijelovi ljudskog reproduktivnog sustava povezanog s hormonima.

Što znamo o hormonima?

Dijelovi ljudskog reproduktivnog sustava koje treba razmotriti s hormonskog stanovišta obuhvaćaju hipotalamus (dio mozga  koji regulira brojne  vegetativne  funkcije), hipofizu  i testise kod muškaraca, odnosno ovarij kod žena.. Hipotalamus, smješten u bazi mozga, glavna je kontrolna  jedinica reprodukcijskih sustava  kako u muškaraca tako i žena.  Tu nastaje jedan od hormona,  gonadoliberin (GnRH), koji besciljno luta kroz krv i dospijeva u hipofizu, malenu žlijezdu veličine zrna graška, gdje se sintetiziraju luteinizacijski hormon (LH)  i folitropin (FSH). U žena LH i FSH odlaze u ovarij i tamo reguliraju proizvodnju ženskih hormona i jajašaca. U muškaraca  odlaze u testise, gdje utječu na proizvodnju muških hormona i spermatozoida  (sjemena). Prednji dio hipofize (adenohipofiza) proizvodi i prolaktin, hormon važan za rast grudi i proizvodnju mlijeka u žena, ali suzbija proizvodnju testosterona u muškaraca. U testisima intersticijske (Leydigove) stanice  proizvode testosteron  kao odgovor  na LH i FSH. Naravno, testosteron ima  mnogo utjecaja na tijelo, kao što su razvoj kostiju i mišića, pretvorba crvenih krvnih stanica i razvoj muških značajki: rast kose i dlaka po tijelu, dubina glasa i libido (spolna požuda). Testosteron se pretvara u dihidrotestosteron , koji djeluje kao receptor hormona  u folikulu, usporava rast kose i postepeno izaziva ćelavost. Dakle što više testosterona  to je ćelavost muškaraca izraženija.
Drugi, ključni sastojaci testisa su pasjemenik, sjemenovod i sjemenska vrećica gdje nastaju, i dozrijevaju spermiji. U testisima nastaju i drugi hormoni, kao ß-endorfin, sličan morfinu, i drugi opioidi. Prvi suzbija proizvodnju i oslobađanje testosterona, a nastaju i u hipotalamusu, gdje smanjuju proizvodnju GnRH, što se negativno odražava na hipofizu te muške i ženske spolne žlijezde. Tvari slične opioidima djeluju tako da izazivaju veselje.

Kako alkohol djeluje na muške?

Karikatura: Petr Urban

Opće je poznato da alkohol smanjuje proizvodnju LH i FSH i sprječava oslobađanje GnRH, što se odražava na proizvodnju testosterona. Nadalje, nije ugodna ni spoznaja da alkohol smanjuje testise, što može izazvati impotenciju, neplodnost, nepravilnu raspodjelu tjelesne masti te ispadanje dlaka i kose. Osobito straši mišljenje da alkohol može preokrenuti muški hormon testosteron u ženski hormon estradiol. Ukratko, postoji bojazan da muškarcima mogu početi rasti grudi. Ipak, pivopije ne trebaju brinuti, jer je vrlo mala vjerojatnost da im se  dogodi bilo što od spomenutog. To bi se moglo dogoditi samo onda kada bi pili pivo neodgovorno, dakle u prevelikim količinama. To dokazuju klasični znanstveni radovi koji se bave utjecajem uživanja alkohola na smanjenje muške seksualne aktivnosti i spominju da je to uvijek povezano s poodmaklom cirozom jetre i kroničnim alkoholizmom. I neke druge, prilično ekstremne studije, potvrđuju ovakvo mišljenje. Tako je npr. u Lieber’s laboratory  provedeno istraživanje (New England Journal of Medicine, 1976, 295, 793), u kojem je mladim zdravim dobrovoljcima davana 15 %-tna otopina alkohola svaka 3 sata tijekom 4 tjedna.
Po svim mjerilima, ta je doza alkohola odgovarala ozbiljnom opijanju. Očekivano, razina se testosterona kod ispitanika smanjivala. Isto tako, druga je grupa znastvenika ustanovila (Steiner i sur., 1996., Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 20, 1368) da nakon jednokratnog konzumiranja alkohola dolazi do smanjenje razine  testosterona tijekom 96 sati. No, i opet nema razloga za paniku, jer je taj pokus bio izveden u laboratoriju na muškim štakorima, Njima je, u perinej, inicirano 3 g alkohola na kg tjelesne mase.  To bi odgovaralo volumenu od 4 L piva koje bi pivopija težak 65 kg odjednom popio. Naravno da se tako nešto u stvarnom životu ne događa i da nema pivopije koji bi svoje pivo uzeo na način kako su laboratorijskištakori dobili alkohol.
Bacon i sur. s Harvarda su izučavali muškarce starije od 50 godina i ustanovili da je uživanje alkohola povezano s eraktilnom disfunkcijom, jednako kao i pušenje te vrijeme što ga muškarci provedu gledajući televiziju. Sigurno je da i ono što gledaju ima određeni utjecaj. Općenito, čini se da pušenje izaziva više problema nego uživanje alkohola, ili npr. pretilost. Fizička aktivnost smanjuje rizik.  Polsky (BJU International, 2005., 96, 1355) je ustanovio da su muškarci s eraktilnom disfunkcijom vjerojatno dva puta češće bili bivši pušači, a alkohol je samo povećao rizik. Alkohol izaziva obamrlost krajeva živaca.
Heaton i Varrin s Odjela za urologiju, Queen’s University Kingston, eksperti za erekciju, su ustanovili da ako se laboratorijskim štakorima inicira 1,0 – 3,0 mg etanola/kg, tada njihova sposobnost spolne pobude opada.
Što se tiče sperme, mnoga su istraživanja pokazala da muškarci koji piju 3,5 standardna pića dnevno imaju sasvim normalnu spermu. Do sedam pića dnevno vodilo je do obustave razvoja sperme- ali to se dogodilo samo jednom do svakih pet ispitanika (Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 1996, 20, 332). Do 50 % kroničnih alkoholičara imalo je probleme sa spermom, kada su bili u stanju dati uzorak

Što je sa ženama?

Razina estrogena se u žena povećava ako konzumiraju do dva pića dnevno prije, a jedno nakon menstruacije. To bi moglo biti jedon od objašnjenja zašto konzumiranje alkohola pomaže protiv osteoporoze. Osim toga, brojni su istraživači dokazali  da fitoestrogeni iz hmelja  (posebno 8-prenilnaringenin) smanjuju valunge u žena tijekom menopauze. Isto tako, postoje mnoge publikacije koje tvrde da je hmelj  koristan  za žene koje žele povećati rast grudi. Međutim, Adriane Fugh-Berman s George Washington University School of Medicine, Washington, DC (Obstetrics & Gynecology, 2003, 101,1345) upozorava da za tu tvrdnju nema dovoljno kliničkih podataka, ali podsjeća da je 8-prenilnaringenin kao fitoestrogen pokazuje najveći potencijal među mnogim drugim sličnim molekulama sadržanim u dijetama za rast grudi. Ona također ističe da mnoge dijete za povećanje grudi sadrže supstrate koji potpomažu  rast  plijesni iz roda Fusarium koje proizvode zeralenon, potencijalni estrogen. No, pivari  ne mogu iskoristiti ovo otkriće, jer oni izbjegavaju upotrebu slada onečišćenog takvim plijesnima, jer neki proizvodi njihovog metabolizma izazivaju prekomjerno pjenjenje piva (“gushing” ili “divlje pivo”), ili pripadaju nepoželjnim mikotoksinima. Postoje mnogi podaci o korisnom učinku fitoestrogena sadržanih u alkoholnim pićima, pa i pivu. No, većina studija ističe da je stvarna razina fitoestrogena u alkoholnim pićima preniska da bi imala očekivani učinak. Ipak, Judith Gavaler sa Sveučilišta u Oklahomi, tvrdi da postoji dovoljno takvih sastojaka u vinu, burbonu (američki viski od kukuruza) i pivu da bi ta pića mogla imati koristan učinak. Prema jednoj hipotezi, produženo uživanje pića koja sadrže takve sastojke izazvat će feminizirajući učinak. Prema drugoj, konzumentice s oštećenom funkcijom jetre neće moći metabolizirati te molekule, pa će ih njihov organizam izlučiti nepromijenjene.

Što znači piti umjereno?

Umjereno konzumiranje piva, znači piti u granicama koje dopušta zdravlje, društvo u kojem živimo, i obveze prema obitelji i prijateljima. Za većinu muškaraca to je 1-3 pića dnevno. Kako su žene osjetljivije na alkohol, njima se preporuča samo 1-2 pića dnevno. Količina alkohola u “jednom” pivu može se razlikovati ovisno o veličini čaše i postotku alkohola u pivu. Ipak, pod “jednim” se pićem podrazumijeva čaša od 0,25 L (u Velikoj Britaniji i Irskoj približno pola pinte) s 4 do 5 % volumnog udjela alkohola, što iznosi oko 10 g alkohola. Zato treba upamtiti, da se preporuka o umjerenom konzumiranju odnosi samo na zdrave, odrasle osobe i da postoje određene okolnosti u kojima se i umjerena konzumacija alkohola može smatrati štetnom. Tako se ni umjereno konzumiranje ne preporuča u trudnoći, prije upravljanja vozilima i strojevima te uz istodobno uzimanje nekih lijekova.
Umjereno je konzumiranje alkoholnih pića popularno, jer uneseni alkohol opušta i pruža osjećaj ugode. Psihoterapijska vrijednost takvog djelovanja općenito se smatra korisnim zdravstvenim učinkom. Iako su ga potvrdili brojni stručnjaci, ipak ga je teško znanstveno dokazati. Objavljeni rezultati najnovijih istraživanja potvrđuju otprije poznato otkriće da je umjereno konzumiranje alkohola djelotvorno za ublažavanje stresa i napetosti te povećanje osjećaja ugode No, potrebna su daljnja istraživanja koja će otkriti mehanizam pomoću kojega se može odrediti razina djelotvornosti te ustanoviti kakva je uloga socijalnog položaja u tome.

Možda je odgovor u mozgu

Osim fiziologije važna je psihologija i društveno ponašanje. Nitko ne može sa sigurnošću  pobijati da alkohol ne potiskuje jedan doživljaja  drugim, najviše kod žena u stresu. Isto tako, alkohol može povećati agresivnost u nekih muškaraca, tj. ukloniti blokade koje sprječavaju neke od njih da se ružno ponašaju. Teško je povjerovati da muškarci sposobni za fizičko zlostavljanje žena  postaju takvi zbog prisustva alkohola u organizmu. No, izgleda da alkohol može ukloniti mehanizam suzdržavanja od takvih ekscesa Je li to posljedica uklanjanja neke barijere ili stimulacija za djelovanje, odnosno jednog od nasljednih rizika prijenosa bolesti?
Postoje dokazi da uživanje alkohola tijekom muško-ženskog susreta (“spoja”) potiče određena vjerovanja,  čak i kod onih ljudi  koji piju doista umjereno. Žene koje piju alkohol  muškarcima su manje atraktivne iako izgledaju društveno emancipiranije od onih koje piju sokove (Journal of Aplied Social Psychology,, 1988, 15,1295).
Društveno nesigurni muškarci poslije uživanja alkohola pokazuju opuštenost u mješovitom muško-ženskom društvu ( Journal of Abnormal Psychology, 1980, 89, 213). Također je ustanovljeno (Addictive Behaviours, 1996, 21, 273) da se ženama koje  uživaju alkohol njihovi muški partneri čine mnogo privlačnijim Kad oba partnera piju alkohol oni doživljavaju svoje partnere mnogo otvorenijim.
Nije moguće povezivati seks i pivo zato što pivo sadrži alkohol.  Neki mlađi potrošači  zaista piju da bi povećali svoju seksualnu samouvjerenost i oslobodili se, a to ih može dovesti do prekomjernog uživanja  koje se može negativno odraziti na zdravlje, osobito ako su nervozni, emocionalno nesigurni, ili jednostavno ružni.  Uz to postoji izravna veza između alkohola  i seksualnog zlostavljanja. Prekomjerno konzumiranje slabi  prosudbu. Podaci prikupljeni u SAD-u sugeriraju da je alkohol, u ne manje od 50% slučajeva,  uzrok silovanja i seksualnog zlostavljanja. Nadalje, podaci pokazuju da se muškarci, između 18 i 30 godina,  koji konzumiraju  pet do osam pića,  dva puta češće upuštaju u seksualne odnose  od onih koji konzumiraju samo jedno do dva pića.  Kod žena iste starosti, taj je omjer bio tri puta  veći.  To bi možda bilo u redu, kada bi svatko  uključen u ovu statistiku  definitivno želio seks pošto poto, ali poznato je da to nije baš tako, pogotovo u toj životnoj dobi. Naime, u takvoj se situaciji oni upuštaju u seks bez zaštite i to u seks s osobama s kojima to inače nikada ne bi učinili.
Dakle, eventualni koncept promicanja piva kao poticatelja seksualnosti, nema nikakvog smisla, iako su to neki zaista pokušavali.  Tako se početkom 2000. g. na tržištu pojavilo pivo pod imenom Rethink iz Britanske Kolumbije,  a  navodno je sadržavalo trave za povećanje seksualne moći: ginseng i gingko. Na svakom pivskom čepu je bio otisnut broj koji je odgovarao  seksualnom položaju iz Kama Sutre, i sve što je potrošač trebao učiniti bilo je “uzeti svoj afrodizijak”, provjeriti broj, potražiti web stranicu i pronaći preporučenu gimnastičku pozu za sebe i partnericu. Ukratko, oni koji potražili tu stranicu nisu našli ni spomena o seksu. Bio je to samo reklamni trik.

Izvor: Pivnica.net

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci