Šampanjac je bolji ako se toči kao – pivo

Nikad nije bilo da nije ovako bilo: šampanjac se smatrao otmjenim pićem, a pivo prostim; šampanjac je za gospodu, pivo za puk. No, stvari se mijenjaju i razlika smanjuje, čak i u tim simplificiranim predodžbama. Sve je više pivskih specijala, koji kvalitetom, ekstravagancijom i cijenom konkuriraju pjenušcu, a sada idemo i korak dalje.

Najnovija znanstvena studija pokazala je, naime, da je šampanjac bolji ako se u čašu toči na način na koji se to radi s plebejskim pivom – tako da se čaša nagne i tekućina lagano izlijeva na stjenku. To je – kažu znanstvenici – zbog mjehurića, odnosno ugljičnog dioksida, koji tako najbolje oslobađa aromu i uzrokuje osjećaj peckanja, koji pojačava užitak ispijanja pića. Što veća koncentracija mjehurića, to bolje.

A najbolji način da mjehuriće zadržite u čaši je – kao što pivopije jako dobro znaju – da tekućinu izlijevate polako na stjenku nagnute čaše. Kako je pokazala dotična studija, koju je objavio The Journal of Agriculture and Food Chemistry, a o njoj izvijestio The New York Times, kada se šampanjac toči okomito u čašu koja stoji stolu, gubi se dva puta više mjehurića, nego kod točenja u nagnutu čašu. Studiju je vodio Gerard Liger Belair, profesor fizike na sveučilištu u Reimesu, srcu francuske regije Champagne. „Kada točite okomito u tekućini je puno više turbulencije i kretanja,” rekao je Belair i dodao: „Kada nagnete čašu, tekućina ulazi u nju uz puno manju silu.”

Tijekom provođenja istraživanja odnos točenja pjenušca na tradicionalan način i na način točenja piva promatran je na tri različite temperature. Pokazalo se da se najmanje mjehurića gubi ako je šampanjac dobro ohlađen.

Izvor: Pivnica

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci