3. Zadar Wine Festival – kad mladi festival okupi 102 izlagača!

Vrijedilo je doći i doživjeti atmosferu jednog od najvećih domaćih vinskih festivala!

Protekli je vikend u zadarskom Arsenalu bio u znaku i mirisima vina… Treće izdanje Zadar Wine Festivala okupilo je čak 102 izlagača, od toga 4 iz Mađarske, 2 iz Slovenije te jednog izlagača iz Bosne i Hercegovine. Na festivalu je bilo i ostalih proizvoda: rakije, piva i raznih gastro delicija. Tako je predivan Arsenal u subotu i nedjelju, 6. i 7. travnja, ugostio brojne vinare,  poslovne partnere, prijatelje, vinoljupce, znatiželjnike… sve one kojima je vino business ili ljubav…

“Promatramo li dosadašnja izdanja festivala, vidljiv je rast koji nama organizatorima puno znači. Prve smo godine okupili 65 izlagača, prošle godine 82, a ove godine smo narasli do brojke od 102 izlagača.  Dakle, svake godine bilježimo rast, bilo da je riječ o izlagačima ili posjetiteljima. Pokriveni smo vinarijama iz cijele Hrvatske, a ove godine imamo i izlagače iz susjednih zemalja. Ono što je važno istaknuti je da su vinari zadovoljni festivalom kao dobrim mjestom gdje mogu prezentirati svoje proizvode, sklopiti nove poslove, ali i ispričati svoju priču”, rekao nam je organizator festivala Ivan Stiblik.

“Festival je iznimno posjećen od strane struke, što su nam i sami izlagači potvrdili.  Uključena je cijela Dalmacija i to je jako važno ako razmišljamo u smjeru promidžbe vinara uoči turističke sezone.  Predstavljanje vinara koncipirano je po regijama što dodatno posjetiteljima omogućuje lakše upoznavanje s vinarima, ali i općenito vinskom kartom Hrvatske”, dodao je Stiblik.
Predstavljanje vinara po regijama Ivan Stiblik smatra izuzetno bitnim. Ovdje se ne može dogoditi da nakon, npr. malvazije, na susjednom izložbenom stolu naiđete na neko teško crno vino pa nakon njega na slatko vino… Ciljano slaganje izložbenih prostora po regijama posjetitelji su odlično prihvatili. Između ostalog i u tome se može prepoznati stručnost i profesionalnost organizatora.
Organizator festivala – Ivan Stiblik
Na 3. izdanju Zadar Wine Festivala predstavili su se i vinari Mađarske, Slovenije i Bosne i Hercegovine
Stručne radionice
Kao i dosadašnjih godina, festival su popratile stručne radionice. Subota je bila rezervirana za: “Dva lica regije Villany“, koju je održao Zoltán Győrffy, “Škrlet – prijatelj mediteranske kuhinje“, koju je vodio Tomislav Jakopović te radionicu “Vina Laguna – prezentacija premium linije Festigia” koju je održao predavač Filip Savić.
Da škrlet zaslužuje veću pažnju govorio je Tomislav Jakopović na spomenutoj radionici koja je pokrivala ovu sortu vina. “Ovdje pričamo o finim, nenametljivim vinima koja zovu na drugu čašu. Riječ je o modernom vinu koje može biti i aperitivno. To je vino koje ima veliki potencijal i pruža širinu”, rekao je na radionici Jakopović te dodao kako ta vina odlično pašu uz mediteransku kuhinju. “Škrlet može dobro odgovoriti na izazove mediteranske kuhinje. Sa svojim svojstvima, on nenametljivo doprinosi okusima mediterana. Vino ne smije pojačati jelo, već ono mora biti samo kao njegova nadopuna”, objasnio je Tomislav Jakopović te dodao kako škrlet ima mineralnost koja lijepo odgovara uz jela kao što su lagana rižota, ali i mnoga druga. Škrlet tako možete kušati i uz lešo janjetinu ili onu ispod peke, kamenice i bijelu ribu…
“Danas govorimo o škrletu kao modernom vinu koje je pristupačno i jednostavano, ali ne i banalano. U njemu leži veliki potencijal” – rekao je Tomislav Jakopović.
Radionica “Škrlet – prijatelj mediteranske kuhinje” okupila je članove Udruge Škrlet: vinarije Jaram, Kezele, Voštinić Klasnić, Mikša, Ilovčak, Florijanović, Miklaužić i Trdenić
U nedjelju su se održale dvije radionice: “Sljubljivanje vina i sira“, koju je vodio Filip Savić i radionica “Champagne & Prosecco“, koju je održala Jo Ahearne. Također, u nedjelju se održao i “Champagne Corner” u Almayer Art & Heritage Hotelu gdje su se degustirali pjenušci francuskih boutique vinarija. Ugodnu prezentaciju vodili su Filip SavićMladen Maraš.
Champagne Corner za savršen početak festivalske nedjelje!

 

Degustaciju pjenušaca francuskih boutique vinarija vodili su Filip Savić i Mladen Maraš.

 

“Champagne & Prosecco” vodila je Jo Ahearne.
Jo Ahearne

“Radionice su zamišljene kao mjesto gdje imate priliku čuti i naučiti nešto novo. Sve radionice su besplatne pa ako uzmete u obzir da je jednu radionicu vodila Jo Ahearne koja nosi titulu “Master Of Wine” i da ste je mogli besplatno slušati, mislim da je to velika stvar”, istaknuo nam je Stiblik.

Vrijedi spomenuti i kako se uoči festivala odvijala manifestacija po nazivom  “10 dana restorana“, u kojoj su se u pojedinim restoranima nudila tri slijeda uz čašu vina za 110 kuna.
Zadarski Arsenal je revitalizirani spomenik kulturne baštine, nekadašnje lučko skladište iz doba Venecije, sagrađeno u 17. stoljeću. Objekt je 2005. godine preuređen i sa svojih 1.800 četvornih metara raznim manifestacijama, pa tako i Zadar Wine Festivalu, savršeno odgovara u poslovnom smislu, ali i svojom posebnošću doprinosi ugodnoj atmosferi.
IDEJA FESTIVALA – povezivanje ugostitelja s vinarima, ali i prilika za sve vinoljupce da upoznaju svoje omiljene vinare
“Želio sam da Zadar kao ozbiljan grad dobije jedan ozbiljan vinski festival. Prvenstveno je cilj bio povezati ugostitelje, odnosno hotelijere i vinare. Kako sam i sam ugostiteljski radnik uvidio sam gdje su problemi. Ovdje u prvom redu mislim na probleme koji se pojavljuju kod sastavljanja vinskih karti.  Želio sam povezati vinare s ugostiteljskim radnicima, hotelijerima, wine barovima i svima onima koji su povezani s vinskim svijetom i kojima je on bitan za svakodnevno poslovanje. S druge strane, želja mi je bila napraviti festival za sve vinoljupce kako bi i oni imaju priliku upoznati vinare i čuti njihovu priču. Ljudi percipiraju neko svoje vino, obožavaju ga, ali ne znaju što stoji iza njega. Na ovom festivalu im je to omogućeno. To vinoljupcima puno znači. Njihovo omiljeno vino tada ima još veću draž”, objasnio je Stiblik.
Festival je pokrio i gastro priču. Između ostalih, predstavio se OPG Iva Matak koji radi brojne proizvode na bazi tartufa. Mogli su se kušati namazi od tartufa, poput onih od vrganja i tartufa, crne masline, kraljevski namaz, ali i maslinova ulja. Ivan Matak nam je pojasnio kako su započeli proces kategorizacije crnog plemenitog tartufa, koji se još naziva perigord, a koji spada u najcjenjenije crne tartufe.
“Krenuli smo u kategorizaciju proizvoda, predali dokumentaciju, no sam proces traje iznimno dugo, čak i do dvije godine, no vjerujemo u našu priču i nadamo se pozitivnom rješenju. Riječ je o tartufu kojeg ima samo u Dalmaciji. Ovim proizvodom se možemo pozicionirati na svjetskoj gastro karti i to je nešto što želimo postići”, rekao nam je Ivan Matak.
Crni tartuf – proizvod s kojim bi se Hrvatska mogla pozicionirati na svjetskoj gastro karti
S otoka Paga tradicija obitelji Pernjak – MIH Sirana Kolan, tradicija od 1890. godine
Sa svojim proizvodima predstavila se i tvrtka “Puđa” iz Trilja čija tradicija seže još iz davne 1886. godine.
Mi još samo možemo reći da zaista vrijedi doći na Zadar Wine Festival, jedan od najvećih domaćih vinskih festivala, kušati vina i osjetiti festivalsku atmosferu Arsenala. Iako je riječ o mladom festivalu, brojka od 102 izlagača dovoljno govori o velikom trudu, predanosti i stručnosti organizatora. Posljednjih godina očit je rast vinskih događanja, no vjerujemo kako će opstati samo oni koji svojim profesionalnim pristupom i dobrom organizacijom mogu ponuditi festival koji će baš kao ovaj biti uspješan i rado posjećivan. Festival na koji će se izlagači vraćati, a novi se priključivati… a upravo takav je Zadar Wine Festival.
Tko je propustio ovogodišnji Zadar Wine Festival, morat će biti strpljiv do iduće godine! Mi ćemo Vas svakako na vrijeme podsjetiti!
tekst/foto/video GricGric Antonia Hohnjec
Zadarski zalazak Sunca zasigurno je jedan od najljepših na Jadranu… Ovom gradu baš sve ide u prilog zašto ga vrijedi posjetiti….. ako razgledavanju povijesnih i prirodnih ljepota dodate Zadar Wine Festival, imate više od jednog razloga zašto doći u ovaj grad!
spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci