Posjetite Krk i uživajte u autohtonim proizvodima!

6. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda održava se povodom Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda koji se obilježava 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario. Odlukom Hrvatskog sabora taj se datum obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda što je i poruka javnosti o važnosti očuvanja tradicije i brendiranja Hrvatske s obzirom na jaku tržišnu prepoznatljivost europskih oznaka.

Ove godine predmetni Sajam će se održati 16. i 17. lipnja u Novalji, a bit će organiziran u sklopu 21. izložbe paške ovce i Paškog sira u suorganizaciji Grada Novalje, Udruge uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira grada Novalje Zaglava te Turističke zajednice Grada Novalje.

Upravo je jedan od strateških ciljeva Ministarstva poljoprivrede osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne i kvalitetne hrane, proizvedene na održiv način što je i jedna od ključnih politika koja se navodi u Europskom zelenom planu i strategiji „Od polja do stola“.

Hrvatska danas ima 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije što je svrstava na visoko 7. mjestu na razini EU. Prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi, što doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja.

U sklopu navedenog Programa, 16. lipnja 2023. g u 17 sati, održat će i okrugli stol na temu: „Kako osnažiti sustav zemljopisnih oznaka i učiniti ga održivim“ na kojem bismo kroz razgovor između predstavnika Ministarstva poljoprivrede, turističke zajednice, ugostitelja te predstavnika proizvođača u sustavu zemljopisnih oznaka istaknuli prednosti, izazove te otvorene mogućnosti koje pruža ovaj dobrovoljni sustav kvalitete.

Potražnja za hrvatskim zaštićenim proizvodima svakim danom sve više raste, a ključnu ulogu u prepoznavanju vrijednosti takvih proizvoda ima promidžba te izravan kontakt proizvođača sa potrošačem. Sajamska prodajna izložba najbolji je način da se proizvođači povežu, kako sa potrošačima tako i međusobno, budući da je upravo međusobno povezivanje i udruživanje ključan faktor za izražavanje zajedničkih interesa i korištenje zajedničkog potencijala.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci