Vježbanje i kava – superkombinacija za borbu protiv raka

Kofein i fizička aktivnost smanjuju rizik od raka kože za 62 posto, a tumori koji ipak nastanu manji su za 85 posto.

Nova studija pokazala je na opću radost većine ljudi da aktivni sastojak iz popularnog jutarnjeg stimulansa za buđenje kako uma tako i tijela, kofein, u kombinaciji sa vježbanjem značajno smanjuje rizik od raka kože kojeg uzrokuje pretjerana izloženost štetnim sunčevim zrakama.

Grupa znanstvenika sa farmaceutskog fakulteta Ernest Mario School of Pharmacy pri američkom sveučilištu Rutgers promatrala je kako kofein, vježbanje i njihova kombinacija djeluju na razvoj karcinoma kod laboratorijskih miševa, a rezultati su bili nevjerojatni.

Miševi koji su puno vremena provodili trčeći na kotaču, glavnom asortimanu kaveza za hrčke, i koji su konzumirali značajnije količine kofeina imali su 62 posto manju šansu od razvijanja malignih tumora nego glodavci koji nisu bili aktivni i dobivali stimulans. U slučajevima kada su miševi ipak dobili tumor, oni su bili 85 posto manji.

“Uvjeren sam da dobiveni rezultati vrijede i za ljude, odnosno da možemo imati korist od kombinacije vježbanja i kofeina”, rekao je dr. Yao-Ping Lu, voditelj istraživanja.

Pojedinačno gledano i fizička aktivnost i kofein štite od karcinoma kože, no najjači efekt imaju kada ih se kombinira.

Miševi koji su dobivali samo kofein imali su 27 posto manje tumora od glodavaca koji nisu dobivali stimulans, a njihovi karcinom bili su 61 posto manji. Tjelovježba je smanjila pojavu raka kože za 35 posto, a veličina tumora je bila manja za 70 posto.

Znanstvenici vjeruju da je razlog tome što su vježbanje i kofein smanjili upale kod miševa za nevjerojatnih 92 posto.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

Pečeni zec

00:01:43

Pileća juha