Vinski razgovori uz Bolfan Vinski Vrh

22. po redu Vinski razgovori održani su u gostima – u vinariji Bolfan Vinski Vrh, na vinskom imanju koje, na svega 40-ak minuta udaljeno od Zagreba, u okruženju u kojem gostima ljubiteljima vinske priče, vinskih druženja, vinograda i prirode, pruža dio zagorskih osjećaja i tradicije – srdačnost, dobronamjernost, druželjubivost i domaćinski odnos prema gostu.

Osim degustacije ekoloških Bolfan vina okrunjenih sjajnim medaljama i prezentacije vinskog podruma u kojem ta vina stasaju, usred vinograda, na zemlji na kojoj se kroz tisuće godina uzgajala vinova loza, ovo imanje pruža prekrasan pogled, tišinu i mir koji će opustiti sva vaša osjetila i napuniti vas energijom za nastavak u svakodnevnom okruženju, a možda ćete radije rezervirati jednu od pet rustikalno uređenih soba, savršenih za one koji se žele buditi uz ptičji pjev u netaknutoj prirodi.Tu je i restoran u kojem možete degustirati Bolfan vina uz domaće hladne nareske ili uživati u domaćoj hrani od namirnica s obližnjih OPG imanja, uz naglasak na sezonskim namirnicama, što njihov jelovnik čini kreativnim i maštovitim, jer autohtonu kuhinju prezentiraju na moderniji način:

“U simbiozi s prirodom, nudimo samo jela čije sirovinske namirnice nabavljamo od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača u krugu od 20 kilometara.”, ističe vlasnik vinarije i imanja, Tomislav Bolfan.Uz ugodne razgovore i fine zalogaje, publici “Vinskih razgovora” predstavili su dio svoje ponude ekoloških vina, koje možemo načelno podijeliti u dvije osnovne skupine.

Prva skupina su mlada, razigrana, užitna vina, stvorena za svakodnevnu konzumaciju. Laganih su alkohola, vrlo izražene sortnosti i svježine. Treba naglasiti da u ovom slučaju ne smijemo miješati svježinu i kiselost; vina su stvarno svježa, a nikako prekisela.

Od tih vina, publika “Vinskih razgovora” kušala je nekoliko vina iz linije Bolfan: Bolfan Riesling 2019, Bolfan G 2018 (graševinu), Bolfan Chardonnay 2017, Bolfan Sauvignon 2019 i Bolfan Muškat žuti 2017.Druga skupina su vrlo, vrlo ozbiljna vina, kao što je kušani PRIMUS Pinot Noir 2017, a ono što posebno treba izdvojiti je njihovo igranje s maceratima (orange vina) i tu imaju nekoliko stvarno svjetskih vina. Kušan je PRIMUS Aromano 2016, puno, mineralno i aromatično orange vino od maceriranog pinota sivog s vlastitim prirodnim kvascima, odležalo na finim talozima (sur lie metoda) u velikim drvenim bačvama.

Vino koje je ostavilo najbolji utisak na publiku i sve prisutne “oborilo s nogu” je orange traminac maceriran 25 dana, tri godine odležavao u bačvi od 500 L bez dodatka sumpora, a uskoro bi trebao izaći na tržište.Tomislav Bolfan se osvrnuo na ekološki pristup uzgoja grožđa i proizvodnje vina Bolfan: “Krenuli smo s biodinamičkom proizvodnjom vina i držali se Steinerovih naputaka, međutim pokazalo da se takav način proizvodnje treba prilagoditi svakoj vinariji i svakom vinu i nismo bili sasvim zadovoljni s rezultatima takvog pristupa… Zato smo izašli iz sustava biodinamike i radimo ekološka vina, no u skladu s prirodom i njenim zakonima, bez umjetnih gnojiva i bez upotrebe herbicida i pesticida. S obzirom na klimatske promjene i sve što se događa oko nas, budućnost svoje vinarije vidim u crnim vinima, tako da će ona biti sigurno pola proizvodnje, ako ne i više. Nedavno smo posadili novih 2,5 ha crnog pinota.”

Kolege novinari bili su vrlo zadovoljni Vinskim razgovorima u gostima na Vinskom Vrhu – ambijentom, hranom, cijelim doživljajem, karizmom vinara… Postavljali su Bolfanu vrlo zanimljiva pitanja, ali bi svakako htjeli izdvojiti komentar kolegica Mirjane Vidović (portal G točka) i Željka Balja (blog Autentika) koje su naglasile kako prije kušanja maceriranog traminca nisu bile ljubiteljice macerata, štoviše uvijek su birale laganija, svježija vina, ali sada planiraju okrenuti se istraživanju maceriranih vina.“Vinski razgovori su samo jedan od načina kako širu publiku putem medija pobliže upoznati s vinarijama; nije poanta pričati samo o vinu, nego i o vinariji, jer mi preferiramo vinski turizam.”, istaknuo je Tomislav Stiplošek organizator i moderator Vinskih razgovora te dodao: “Kako od sljedećih VR-a potpuno mijenjamo koncept događaja, tako je bilo logično da zadnje Vinske razgovore ove verzije održimo u gostima. Naravno, Bolfan Vinski Vrh, kao jedna od 7 hrvatskih vinarija s oznakom Excellence G.E.T. Star, bila je idealna lokacija za to. Više nego odlična vina, fantastičan ambijent, jako dobra kuhinja i naravno, blizina Zagrebu… Dakle, na Vinski Vrh dođete iz Zagreba za manje od sat vremena i velika je šteta da više Zagrepčana ne uživa u tom ambijentu. Ali eto, sad nemate izgovora i možete to popraviti. Pozivam ljude da posjete Bolfan Vinski Vrh i vjerujte mi, svaki puta će vas ponovno oduševiti.”Fotografije: Rene Karaman

**

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. O terminu i novom konceptu “Vinskih razgovora” obavijestit ćemo vas uskoro!

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci