Veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić i predsjednik UNUO-a Vedran Habel u “Gastrodiplomatskim delicijama”

Franjevci sa zagrebačkog Svetog Duha bili su domaćini nastavka serijala “Gastrodiplomatske delicije“!

Spoj gastronomije i diplomacije u organizaciji Kluba za javnu diplomaciju HDUN-a tako je još jednom privukao brojnu publiku. Točnije, u Samostanu Svetog Duha u Zagrebu, u petak 21. lipnja, održana je večera za 50-ak uzvanika, a uz suorganizatora Vedrana Habela i članove njegove jedinstvene udruge koja osposobljava osobe s posebnim potrebama – Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO), kuhače se primio i hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić koji je istodobno održao zanimljivo i duhovito predavanje o ulozi kulinarstva u diplomaciji.  Mogle su se tako čuti i neki njegovi osobni trikovi i vještine.  Naime, veleposlanik Pelicarić je poznat kao vrsni kuhar među diplomatima, a upravo mu je to otvorilo diljem svijeta i neka vrata koja su za ostale zatvorena.

Veleposlanik pri Svetoj Stolici, gospodin Neven Pelicarić

Detalj s predavanja hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici – zanimljivo, poučno, duhovito…

Spretne ruke članova UNUO-a koji su pobrali gromki pljesak napravile su prave delicije!
Za predjelo je servirana juha od graška s tortelinima od zlevanke, glavno jelo bila je fina hobotnica na tribunjski također sa zlevkom i za kraj torta od kukuruznog brašna i badema s kruškama.

Gospodin Vedran Habel

I poklon štićenika – crtež, za gospodina Pelicarića
Juha od graška s tortelinima od zlevanke

 

Glavno jelo – hobotnica na tribunjski, također sa zlevankom
Jela su pratila vina Kolarić…
I desert – torta od kukuruznog brašna i badema s paljenim kruškama
Predan rad i ljubav prema onome što radiš – Vedran Habel…

Zadovoljni uzvanici, mahom iz diplomatskog, medijskog i crkvenog života, brzo su “počistili tanjure”. Na večeri su sudjelovali i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je bilo pokrovitelj skupa, ali i neki drugi dužnosnici koji su mogli u kratkom govoru Vedrana Habela čuti kolika je vrijednost osoba s invaliditetom željnih posla, a za koji im se teško daje prilika.

Iako smo već pisali o udruzi i kroz nedavni intervju s gospodinom Habelom, jednostavno moramo to i dalje isticati. Cilj UNUO-a upravo je osposobljavanje osoba s invaliditetom za rad u ugostiteljstvu, kao i njihovo zapošljavanje. No, bez potpore države, ali i svih nas to će biti teško provedivo. Zato trebamo konstantno podizati svijest svih nas o ravnopravnosti i ukazivati na veliki trud i energiju ovih divnih ljudi željnih uključivanja u tržište rada.

I ova divna večera, ali i mnogi drugi projekti koje je ova udruga provela, ali i nove projekti koji su već pred njima, dokaz su da mogu i žele raditi!

Omogućimo im to svi zajedno!

Tekst / foto: Tonka Hohnjec (Gric Gric)

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci