Uzgojite vlastito začinsko bilje

Dobro odabrani začini i mirisi, kao i dobra kombinacija mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Svježi začini daju jelima puni i intenzivniji okus. Preporučamo vam zato da probate sami uzgojiti vlastito začinsko bilje.

Prije nego kupite začinsko bilje razmislite što želite uzgajati. Ovo ćete najlakše odrediti prema jelima koja najčešće pripremate i okusima koje volite. Otvorite kuharicu i pogledajte koja jela vam se najviše sviđaju, te sastojke, uključujući začine, koji su u receptu. Ako vam ovo nije dovoljno, evo par začina koji se općenito najčešće koriste. Peršin je na vrhu liste – ima nježan okus, i može se staviti gotovo u svako jelu, a često se koristi kao ukras jela. Uz peršin često se koristi luk vlasac, kadulja, bosiljak, kopar, celer, origano, majčina dušica i ružmarin.

Bosiljak
Osebujnim mirisom listova, bosiljak je sam po sebi potpun te će se mnogi kuhari, i profesionalci i amateri, složiti s tim da, čim ga pomirišu, dobiju ideju za jelo.

Vlasac
Vlasac je višegodišnja biljka koja ima nježnu lukovicu iz koje izbijaju gusti, veoma ukusni cjevasti listovi tamnozelene boje, visoki 15-30 cm.

Lovor
Lovor je nisko mediteransko drvo ili grm s kožastim zimzelenim listovima. Kod nas raste u primorju, tvoreći gdjegdje i prave lovorove šume.

Peršin
Peršin dvogodišnja je povrtna biljka. U prvoj godini vegetativnog rasta razvija korijen kremastobijele boje koničnog oblika.

Ružmarin
Ružmarin je razgranata grmovita biljka zimzelenih listova. Listovi su nasuprotni, sjedeći, kožasti, čvrsti i uski, dužine 2-3 cm.

Origano
Origano je raširena samonikla mediteranska biljka. Rasprostranjena je duž cijele južne Europe.

Majčina dušica
Majčina dušica je trajna 20-30 cm visoka grmasta biljka. Ima uske elipsaste sivozelene listiće s kratkim peteljkama.

Kadulja
Kadulja, kod nas je zovu i žalfija, je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30-60 cm. Ima jak korijen.

Uzgoj začinskog bilja

Začinsko bilje možete uzgojiti bez obzira živite li u stanu ili kući. Bilje možete uzgajati u zatvorenom prostoru ili možete napraviti mali začinski vrt u dvorištu. Jednostavno ga je uzgajati – potrebno mu je dovoljno svjetlosti i rutinska njega – redovito i ne preobilno zalijevanje, plijevljenje i prihrana gnojivima. Posaditi ga možete u lončanice, najbolje od terakote. U lončanicu prvo stavite sitne kamenčiće, zatim zemlju, sjemenke i opet tanki sloj zemlje, te dobro zalijte vodom. Kod uzgoja trebate pripaziti na vlažnost zemlje. Bilje vam neće rasti u previše vlažnoj zemlji, pa se trebate pobrinuti da se voda ne zadržava u tegli. Zalijevajte bilje svakih nekoliko dana, tako da zemlja ne presuši. Priprijeti li mraz unesite bilje u kuću ili ga zaštite pokrovom. Svakih nekoliko tjedana možete zagnojiti zemlju, no pri tom izbjegavajte umjetno, kemijsko gnojivo. Koristite samo prirodna gnojiva poput otopine češnjaka, sitno nasjeckane kore banane ili ljuske jajeta.

Izvor: Žena.hr

Prethodni članakLiker od pive
Sljedeći članakI povrće može biti delicija

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci