Uskršnje pisanice

Jaja bojamo s prirodnim bojama – najčešće s ljuskom od crvenog luka ( može se i s špinatom ili ciklom)…. Najbolji učinak daje ljuska od crvenog ili ljubičastog luka.

Lišće, cvijeće i sve što može ostaviti uzorak na jajima možemo nabrati na travnjaku, malo operemo i prelijemo vrućom vodom i lijepimo na jaja. Poslužimo se najlonskim ženskim čarapom, izrežemo je na komadiće, da svako jaje stane u jedan dio čarape, pazeći da se list odnosno uzorak na jajima ne pomakne, svežemo koncem čarape, pa na dno lonca koje smo pokrili ljuskama luka slažemo jaja koja smo stavili u čarape i ona koja samo želimo da se oboje, podlijemo vodom, dodamo malo octa i soli pa kuhamo (10 minuta od trena kada zakipe). Kuhana ostavimo da se ohlade u vodi, pa ih izvadimo, skinemo čarape i uzorke te ih s ostalima prebrišemo kuhinjskim ubrusom namočenim u suncokretovo ulje, ili ih premažemo komadićem špeka ili margarinom da dobiju sjaj. A evo još nekih boja koje možemo

Crvena boja: Kuhanje cikle, crvenog radičaili korijen broća (pitomi broć biljka (Rubia tinctorum) iz porodice broća (Rubiaceae), iz korijena se dobiva crvena boja alizarin; garančin, krap).

Crno smeđa boja: Jaja se kuhaju u vodi s prethodno prokuhanim kotijenom hrasta.

Ljubičasta boja: Svježe ubrane ljubičice kuhamo s jajima.

Crveno smeđa boja: Desetak minuta prokuhane ljuske crvenog luka, podlijemo sa malo octa i posolimo, nalijemo još vode i kuhamo jaja.

Žuta boja: Nakon dvadeset minuta prokuhavanja ljuski od oraha, dodajemo još vode i kuhamo jaja.

Zelena boja: Prokuhavajući vodu za kuhanje jaja, dodamo joj poriluka, špinat ili kopriva.

Lijepljenjem slame postići ćemo lijepe oblike

Prethodni članakVoćna kašica (9 mjeseci)
Sljedeći članakSalata od jaja i rotkvica

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci