Što nam točno govori rok trajanja?

Deklaracije na proizvodima poput: upotrebljivo do, istek roka trajanja, rok trajanja i sl, imaju veze sa svježinom hrane, ali kada treba definirati što stvarno to znači, postaje komplicirano.

Najbolje se u početku osloniti na svoja osjetila poput vida i njuha. Tako ćete odmah shvatiti je li nešto za bacanje. Za većinu namirnica, rok trajanja nije u potpunosti točan već proizvoljan u okviru nekog roka. Osim kašica za bebe i uopće dječje hrane, većina proizvođača rok trajanja navode prema vlastitom nahođenju. Radi se zapravo o preporučenim rokovima do koje je hrana garantirano svježa.

Kada vidite na proizvodu natpis “sell by date”, to znači da je do tog datuma dozvoljena prodaja, odnosno, izloženost namirnice u trgovini. Najčešće se koriste za lako kvarljivu hranu kao što je riba, mliječni proizvodi, meso itd. Natpis “use by” se koristi za hranu koja stoji na policama; tj. na hranu kojoj nije potrebno hlađenje kako bi se održala svježina. Ovi proizvodi mogu stajati duži vremenski period sve dok ih se ne otvori. To su flaširane, konzervirane i namirnice u staklenkama.

Peciva i pekarski proizvodi uglavnom nose natpise sa naznakom do kada su svježi, što nije u odnosu na sigurnost konzumacije nego na kvalitetu – prije nego što hrana postane suha i tvrda. Možete pogledati i datum pakiranja, odnosno, proizvodnje namirnice. Pivo i hrana iz konzerve (namirnice koje najduže mogu stajati) spadaju u ovu kategoriju i podatak na pakiranju vam govori koliko je proizvod stajao na polici.

Pokvarena hrana u najboljem slučaju može uzrokovati probavne smetnje, ali u gorem slučaju može i ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga je važno znati koliki je rok trajanja pojedinih namirnica i kako hranu čuvati na najbolji mogući način.

Meso

Kad otvorite pakiranje mesa, možete ga iskoristiti i dan kasnije. Naravno, ako već nije istekao rok njegova trajanja. Ako je površina mesa klizava i smrdi, ni u kom slučaju ga ne jedite. U zamrzivaču, na temperaturi od -18 stupnjeva, meso ne bi smjelo biti duže od pola godine.

Jaja

Minimalan rok trajanja jaja je 28 dana od dana nesenja, a mogu se čuvati na temperaturi od pet do 18 stupnjeva Celzija. U zamrzivaču će izdržati najmanje mjesec dana, u slučaju da nisu oštećena i ako im ljuska nije napuknuta.

Mlijeko

Na pakiranju mlijeka naveden je datum roka trajanja, a proizvođači većinom navode i vrijeme upotrebe nakon otvaranja, što je većinom jedan do dva dana. Neotvoreno trajno mlijeko možete čuvati na temperaturi do 24 stupnja Celzija, a nakon otvaranja na hladnom (četiri do osam stupnjeva) i potrošiti u roku do tri dana.

Pokvareno mlijeko može izazvati dosta ozbiljne zdravstvene probleme. Mlijeko koje je ukiseljeno ili je promijenilo boju, koje je zgrušano, pakiranje mu je napuhnuto ili pokazuje neke druge promjene, ni u kojem slučaju ne pijte niti upotrebljavajte kuhano.

Sirevi i maslac

Svaki sir mora biti pravilno zapakiran, inače se može osušiti, pa i postati pljesniv. Sireve koje u trgovini kupite već narezane, trebali biste upotrijebiti u roku od 24 sata.

Maslac uvijek morate čuvati na hladnom, uvijek mora biti zapakiran kako se ne bi pokvario ili postao pljesniv. Kad ga režete, uvijek upotrebljavajte čisti nož.

Voće i povrće

Rok trajanja voća i povrća ne može se jednoznačno odrediti. On zavisi o vrsti hrane i načinu čuvanja i pohrane – u podrumu, hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. U svakom slučaju ne biste smjeli jesti voće i povrće na kojima se vide jasni znakovi promjena – plijesan ili gnjilost.

Oštećeni ili pokvareni dio nije dovoljno samo odstraniti, posebice kad je riječ o voću i povrću s visokim sadržajem vode, kao što su krastavci, breskve ili rajčice.

Kod voća i povrća koje je već narezano i zapakirano treba paziti na datum isteka roka trajanja i uvjete pohrane.

Podgrijana jela

Ako hranu koju niste pojeli stavite u hladnjak, trebali biste je pojesti u roku od dva dana. To pravilo ipak ne vrijedi uvijek – zavisi o vrsti hrane, temperaturi hladnjaka i načinu na koje je jelo pripremljeno. Takvu hranu trebali biste podgrijati samo jednom, i to ne svu količinu – bolje je ugrijati samo onaj dio koji želite pojesti.

Izvor: Metro portal

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci