Stigla nam je jesen, a s njom i priprema zimnice!

Sve više nas voli pripremiti domaću zimnicu. Bilo da se radi o prvim pokušajima ili smo već iskusni, pripremiti svoju zimnicu poseban je gušt.

Namirnice možete konzervirati na više načina. Zasigurno jedan od najstarijih načina konzerviranja voća i povrća je sušenje. Mi smo tako ove godine sušili naše domaće smokve…

Gotovo svake godine, naravno ovisno o urodu, radimo i kompot od domaćih dunja, ali i marmeladu od dunja. Ove godine plan je da napravimo i “slatko do dunja”.

No jedan od najuobičajenijih načina konzerviranja hrane je stavljanje hrane u octenu, alkoholnu ili solnu otopinu.  Za takvu pripremu zimnice potrebne su staklenke koje je potrebno sterilizirati. Riječ je o najboljem načinu konzerviranja hrane, odnosno najsigurnijem, gdje je najmanja vjerojatnost da će se hrana pokvariti.

Važno je da u staklenke voće i povrće složite gusto jer tako će vam trebati manje tekućine, ali i manja količina staklenki. Također, važno je da su staklenke popunjene gotovo do ruba. Pripazite da sam rub ostane suh ili ga za svaki slučaj pobrišite krpicom prije nego što stavite poklopac .

Naravno, najvažnije od svega je da voće i povrće koje ćete konzervirati bude svježe! Namirnice moraju biti čvrste i zrele! Odvojite malo vremena kako bi pregledali namirnice i uvjerili se u kvalitetu.

Za zimnicu birajte svježe namirnice .

Pripremite se na vrijeme za zimnicu! Uživajte u kuhanju marmelada, spremanju kompota, kiselog povrća, ajvara…

Planirajte zimnicu na vrijeme. Kupite kvalitetno voće i povrće, dovoljne količine u odnosu na vaše potrebe, staklenke.. Napravite plan i odvojite vrijeme za pripremu.

Malo po malo mi ćemo Vam donositi savjete što i kako pripremiti!

Za početak, odlučite li se za voće, možete napraviti klasične kompote, slatko od voća, pekmez, džem i marmeladu, drhtalicu, voćne sireve, ali i sirupe!

 

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci