Sosich – dobra vina, destilati i maslinova ulja

U Zagrebu je predstavljena vinarija Sosich iz Lašića kraj Vižinade. Ovo je još jedna od vinarija u kojoj uzgoj vinove loze datira generacijama unazad, od 1850-tih.

Adriano Sošić je prije 15-estak godina sa svojom obitelji, majkom Marćelom i suprugom Ivom, krenuo u profesionalne vode, a nakon završene Poljoprivredne škole u Poreču, koja je dala mnoge poznate vinare u Istri i cijeloj Hrvatskoj. Na 8 hektara u svome vlasništvu u Lašićima na pretežito crvenoj zemlji (Ćuki,Piante,Boška, Rupa…) i još oko 5 u zakupu u dobroj godini, proizvede oko 70000 litara vina. Oko 60% je pod malvazijom, 30% je teran, 5% muškat otonel te manje površine merlota, CS-a, chardonnaya. Za svoja vina osvajao je i nagrade, a žiri na Vinistri su prepoznali vrijednosti la Pregiate 2017. zlato  i terana nono Giorgio 2017. srebro. Osim na kućnom pragu imaju organiziranu prodaju na nekoliko mjesta u Istri: Funtana, Vrsar, Tar.

Na predstavljanju smo imali priliku kušati pjenušac Vallis Vitae (rađen charmat metodom), tri malvazije 2017., 2021. i 2022., rose merlot 2021. teran nono Giorgio 2017. i poluslatki liker teranino 2019. (teran, borovnica, med, rakija). Ovdje ću spomenuti tri vina koja su nam svima ostala u najboljem sjećanju.

La Pregiata 2017. s 13% alkohola i 5.6 g kiseline je odležana malvazija; hladna maceracija 4-5 dana, a onda je ostalo na talogu u inoxu još 6 mjeseci. Podizanje taloga dalo je ovoj malvaziji kremoznost i punoću. Kada je punjena u boce odležala je još dvije godine te je na tržištu od 2022. Ovdje se osjeti fini balans mirisa i okusa. Vino je živo, ekstraktno, zaokruženo s potencijalom starenja. Grožđe je brano s pozicija na zapadnoj, cijeli dan osunčanoj strani u vinogradima starim oko 45 godina. Lugarić od jela preporučuje klasnu bijelu ribu s roštilja, teletinu pod pekom ili rolanu u pećnici…Vino nagrađeno zlatom na Vinistri prošle godine. Na Vintage predstavljanju malvazija u Esplanadi 13. ožujka bilo je u samom vrhu interesa vinskih profesionalaca.

Teran nono Giorgio 2017. s 13% alkohola 6.2 kiseline grožđe oko 15. listopada iz vinograda starih od 20-25 godina gdje je napravljena zelena berba, macerirano je 12 dana zatim stavljeno u francuski barik pune dvije godine. Nakon punjenja u boce vino je odležalo još dvije godine prije izlaska na tržište. U mirisu i okusu osjeti se višnja u čokoladi, đem od višnje, boja zečje krvi sa svim tipičnim karakteristikama terana. Tanini su ovdje nježniji ako ih uspoređujemo s našim plavcima. Teran je elegantno, pitko vino svoga istarskog podneblja i upravo je ondje omiljeno kod vinara i ljubitelja vinske kapljice. Ovo vino ima još potencijal starenja i zapravo je šteta da zbog tržišta terani izlaze vani najvećim dijelom nakon samo dvije godine odležavanja. Isto smo konstatirali i za Sošićevu mladu malvaziju 2022. koja neminovno zbog tržišta izlazi početkom srpnja a pravo vrijeme bi bilo godinu dana kasnije. To su, naravno, problemi ne samo za vinare već i cijeli lanac u nizu distribucija, restorani itd. Problem je u tome da su konzumenti često i pod utjecajem medija i brze distribucije u presingu da moraju piti mlado niti godinu dana staro vino. Naravno, ne moraju- dapače ali to je već druga i duga priča…

Merlot Silva aurea 2017. 13.7% alkohola i 7.5 kiseline je po općoj ocjeni u radionici ipak za nijansu bilo najbolje vino ispred dva već spomenuta. S velikim potencijalom starenja, visokom kiselinom i dobro posloženim parametrima gdje je relativno visoki alkohol odlično uklopljen. Grožđe je macerirano 10-12 dana a zatim stavljeno u medium paljeni barik francuskoga hrasta 2 godine. Po riječima vinara Sošića merlot, on brzo nakuplja šećere, nije toliko zahtjevan u vinogradu poput spominjanog terana i ako je posao dobro odrađen u vinogradu rezultat je vrlo dobro ili odlično vino. To je slučaj sa Silvom aureom koju ćemo moći kušati još godinama kao vino u formi, ali ga nažalost malo ima. Veći nasadi merlota su sigurno u planovima dobrog vinara Adriana. Sigurno će se isplatiti…

Završno vinarija radi čak 14 proizvoda (slatki, poluslatki likeri, rakija) na bazi komovice. Kom od različitih sorti, jasno najviše malvazije, koji upotrebljavaju nije stisnut do kraja u preradi. Teranino koji smo probali se najbrže napravi. Na nedavnom lokalnom festivalu u Balama ovaj teranino je bio među prva tri. Cijela priča i Sosich vinariji te drugim poljoprivrednim proizvodima zaokružena je vrhunskim extra djevičanskim maslinovim uljem (istarska bjelica, buža, pendolino i leccino). Dobra priča o mladom vinaru i njegovim vinima će u idućim godinama sve više dobivati na važnosti u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst: Vjekoslav Madunić

foto: Marko Čolić

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci