Soda bikarbona – jednostavan lijek protiv raka dojke?

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je lako dostupno, jeftino i popularno sredstvo u kućanstvima zbog svoje vrlo široke primjene. Uglavnom se koristi za olakšavanje želučanih problema, čišćenje i pranje, otklanjanje neugodnih mirisa i vlage te kao zamjena praška za pecivo.

No, postoje dvije vrste sode bikarbone, za kućnu upotrebu i medicinske svrhe. Obična soda koju koristimo u kućanstvu i kupujemo u trgovinama najčešće sadrži aluminij koji je štetan po zdravlje, stoga se za medicinske svrhe isključivo koristi soda bikarbona bez aluminija, a upravo je taj bijeli kristalni prah možda novi lijek protiv raka dojke.

Zvuči nevjerojatno, ali višegodišnje istraživanje Centra za rak Sveučilišta u Arizoni dokazuje da oralno uzimanje natrijevog bikarbonata povećava pH u stanicama tumora i tako zaustavlja daljnje širenje metastaza te smanjuje stopu zahvaćenosti limfnih čvorova. Ravnoteža pH u krvi je jedno od najvažnijih biokemijskih stanja u ljudskom organizmu, a pH je stupanj koncentracije vodikovih iona u tvari ili otopini od 0 do 14. Više vrijednosti (iznad 7) pokazuju da je tvar alkalna odnosno lužnata i više upija vodikove ione, a niže vrijednosti kiselost organizma zbog čega dolazi do manje apsorpcije vodikovih iona te takvo stanje potiče rast stanica raka.

Zahvaljujući tim rezultatima Mark Marty Pagel, izvanredni profesor biomedicinskog inženjerstva na Sveučilištu u Arizoni i glavni istraživač na projektu, dobio je dva milijuna dolara potpore od Nacionalnog instituta za zdravlje kako bi nastavio proučavati učinkovitost terapije sodom bikarbonom u liječenju raka dojke.

Cilj novog istraživanja je poboljšanje metode magnetske rezonance u mjerenju pH tumora otkrivenih kod pacijenata. Tumori proizvode mliječnu kiselinu koja je otpadni produkt gljivica i plijesni, a ta kiselina uništava okolno tkivo odnosno metastazira se na druge organe u tijelu i postaje otporna na uobičajenu kemoterapiju. Mjerenjem kiseline tumora liječnici će moći pratiti učinak terapije sodom bikarbonom na zdravom i tumorom zahvaćenom tkivu, jer dokazano smanjuje širenje metastaza raka dojke na pluća, mozak i kosti. Također, pretjerano uzimanje sode bikarbone može oštetiti zdrave organe, stoga će svaki pacijent primati individualnu terapiju.

Financijska potpora Nacionalnog instituta za zdravlje predstavlja veliku vrijednost za inovativno istraživanje Sveučilišta u Arizoni koje će poboljšati i u nekim slučajevima spasiti živote žena s rakom dojke.

Izvor: Politika.hr

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci