Skupština FIJET-a Hrvatske u Eko selu Gradunje

Skupština FIJET-a Hrvatske (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme– Svjetska organizacija novinara i pisaca u turizmu) , održana je u Eko selu Gradunje u Sv. Ivanu Zelini. Turistička zajednica Zeline koju vodi Marinka Zubčić Mubrin bila je domaćin.

Na skupštini FIJET-a, Tina Eterović Čubrilo, predsjednica FIJET-a, RH i zamjenica predsjednika svjetskog udruženja podnijela je izvješće o radu u proteklom razdoblju, a Marijana Rebić, generalna tajnica svjetskog i tajnica hrvatskog Fijeta, financijsko izvješće.

U Izvršni odbor izabrano je još dvoje uglednih kolega, a to su Petra Somek i Željko Marušić. Dogovorene su i buduće aktivnosti udruženja za ovu godinu. Osim nagrade Marko Polo u prosincu, predstoji i dodjela nagrada za putopisce, u Solinu “za dosege u turizmu, kulturi i medijima”, sudjelovanja izaslanstva na Malti, na Mediteranskom Turističkom Forumu, FIJET kongres u listopadu u Egiptu i Akademija za mlade novinare u Maroku (Tanger). FIJET će sudjelovati i na obilježavanju Svjetskog dana turizma 27. rujna.

U vinorodnom Prigorju u Eko selu Gradunje je tradicijska arhitektura – autentične drvene kuće nekadašnjeg sela sačuvane na ovom imanju ali i tradicionalna jela od domaćih namirnica iz ekološkog uzgoja. Eko selo Gradunje, je na desetak minuta vožnje od središta Sv. Ivana Zelina na 400 metara nadmorske visine odakle se pogled pruža na Zelinu, Martin breg, Vrbovec , Ivančicu, Moslavačku goru i Kalnik. Obnovljene su drvene kuće: Domareva hiža, Pilnica, Klet i Hiža Dragec. U ponudi su jela s roštilja na drveni ugljen ali i drugi specijaliteti poput punjene svinjske rolice, purice s mlincima i svinjetine s kroketima, teletine ispod peke, sarma ili po narudžbi fileki, a na kraju štrukli, štrudl ili zlevanka – loparka.

U ponudi su i jela prilagođena veganima i vegetarijancima. Prije dolaska u Eko selo, potrebna je najava. Eko selo može ugostiti 150 osoba. Ima i dječje igralište, te nekoliko egzotičnih životinja uključujući i ljame, a dopušten je i dolazak s kućnim ljubimcima, uz prethodnu najavu.

Nakon skupštine članovi FIJET-a bili su gosti Vinarije Kos – Jurišić čije se Izletište nalazi na Zelinskoj vinskoj cesti u mjestu Nespeš, nekoliko kilometara od Zeline. U “kleti” smještenoj u vinogradu posjetitelji mogu kušati tradicijska jela ovog kraja. Posebna ponuda su vegetarijanska, veganska i jela bez glutena, a specijaliteti kuće su Vinogradarska juha, Teletina u umaku od vrganja s ječmenom kašom i Lungić punjen šljivama s roladom od kruha. Klet se sastoji od sale u prizemlju, manje sale na katu pogodne za radne sastanke te od jednog apartmana. U blizini izletišta nalazi se podrum s kušaonicom vina koja može primiti do 50 osoba.

Mnogi novinari članovi skupštine doći će i na 54. Zelinsku izložbu vina kontinentalne Hrvatske koja se održava 10. lipnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Svetom Ivanu Zelini.

Pripremio: Tomislav Radić

Foto:PR

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:04:11
00:07:37