Predstavljena Vina Pinkert – Novi vlasnici i dobro znana prepoznatljiva kvaliteta vina

Obitelj Pinkert se vinogradarstvom i vinarstvom počela baviti početkom prošloga stoljeća u mjestu poetičnog imena Suza (Csuza). Taj dio Baranje gdje teku i Dunav i Drava je prekrasan kraj u kojemu su Pinkerti 1986. godine zasadili još 2 hektara vinograda u vjeri da za njih idu bolji dani. I bili su u pravu.

Međutim rat početkom 90-tih odveo ih je u progonstvo. Kada su se ponovno vratili nakon mirne reintegracije 1998. godine otvorili su podrum, iskrčili ona 2 ha i zasadili nove trsove na poznatom Banovom brdu (Aureus Mons) još od rimskih vremena.

Njihovi vinogradi nalaze se od 190 do 210 metara nad.visine u neposrednoj blizini Belja d.d. Taj položaj i zbog visine, za Baranjce je to prava planina, ali i blizine Dunava i njegovog utjecaja, smatra se vrhunskim. Kroz vrijeme sadeći i dalje došli su do 15 hektara gdje je graševina najbrojnija sa 6 hektara.

Od sorti imaju još sauvignon blanc i muškat žuti te cabernet sauvignon (2.5 ha) najzastupljenija crna sorta, cabernet franc, frankovka i merlot. Vinariju je do najnovijeg datuma održavao Zoltan Pinkert, njegova kći Kristina je odradila mnoge bitne enološke poslove, a prepoznatljiva etiketa, vrlo efektna, s tulipanom i brojem 1 Bouquet Baranje je njezina zamisao.

Pinkerti su poznati po svojim uzorno uređenim i održavanim vinogradima, dobrim vinima a posebno se ističu njihova monosortna crna vina i Cuvée-i. Godišnja proizvodnja vina u prosječnoj godini je 50000 litara. Sagradili su kušaonicu i započeli rad na restoranu iza podruma. No, vinarija je prodana novom vlasniku koji nastavlja s proizvodnjom, praktički je već zadnje dvije berbe radila nova postava u vinariji, s enologom Endre Kubikom. Izmijenjena je i etiketa, ali se na njoj još uvijek nalaze mali stilizirani tulipani.

foto: arhiva Vina Pinkert

U planu novih vlasnika je dovršetak restorana i izgradnja hale za proizvodnju pjenušca. Idejni nacrti su napravljeni i kreće se u realizaciju. Do daljnjega vinarija s dozvolom bivšega vlasnika ima isto ime – Pinkert. Današnje površine iznose 11.5 hektara prosječno oko 5000 trsova/ha ( 5.5 graševina, 2.5 CS, 1.5 merlot, 1 ha sauvignon blanc, 0.5 cabernet franc i 0.5 muškat žuti).

U Češkom domu u Zagrebu, u petak, 2. lipnja, vinarija Pinkert predstavila je osam vina: Graševina 2022., Graševina Lacrima 2021., Sauvignon blanc 2022., Rose 2022., Cuvée (frank. i caber.franc), Cuvée Lacrima 2019. (jednako merlot i CS), Merlot Lacrima 2019. i Cabernet sauvignon Lacrima 2019. Radionica je započela s dvije graševine koje u ukupnom kapacitetu vinarije daju pola prinosa. Mlađa iz 2022 sa 12.8%alkohola i 5.9 kiseline je brana na kraju kolovoza. Kratka maceracija, zatim rostfraj oko 3 mjeseca i još 3-4 u boci prije puštanja na tržište. Lijepe je zelenkasto žute boje, sortnog mirisa na jabuku. U ustima ima svježinu i gorčinu na kraju gutljaja bitnu karakteristiku naših graševina. Vino je svježe, pitko modernog izričaja kakvo se danas traži na tržištu.

Za vrhunsku graševinu Lacrima iz 2021 grožđe je brano u tri navrata. Zadnja berba je macerirana 24 sata a zatim je sve skupa bilo 3 mjeseca na batonažu. Ova graševina s 13% dobro uklopljenih alkohola i 5.9g/L kiseline ima miris žutog cvijeća a u okusu zrelu vinogradarsku breskvu. Punog je tijela, odličnih kiselina a u prodaju ide nakon što je odstajala u inoksu i bocama godinu dana.

Možemo kazati da je ovo vino organoleptički kompleksnije, punije, slasnije. Dobro bi išlo uz hranu toga podneblja: fiš i šarana na rašljama, čak i smuđa na Orly način. U Dalmaciji to bi mogli biti brudeti od miješane ribe, jegulja i žaba.

MPC od 8 eura je vrlo prihvatljiva cijena. Boca je ozbiljnije opremljena s plutenim čepom i tamnom etiketom na kojoj se vide sasvim mali tulipani kao poveznica na staru vrlo hvaljenu etiketu s velikim tulipanima u različitim bojama.

Enolog Endre Kubik nam je rekao da imaju i jednu 500-litarsku bačvu graševine koja je u drvu bila 8 mjeseci, a publika u Mađarskoj ju je dobro prihvatila, što u Hrvatskoj nije slučaj,  tako da u budućnosti neće ići s većim količinama graševine u drvu.

Cuve Lacrima iz 2019. s 13% alkohola i 5.4g/L kiseline je mješavina merlota i cabernet sauvignona u jednakom razmjeru. Vino je nakon maceracije bilo 15 mjeseci u bariku (Dvije 500 litarske bačve iz Francuske, a druge mađarski hrast) sada je blago granatne crvene boje, gusto, intenzivnog mirisa. U početku je to voćni miris a zatim se osjete tercijarni koža, duhan, kakao, kava…Jasno je da će ovo vino vremenom dobivati na snazi, a Lugarić bi ga  spario s vratinom svinje fajferice, entrecotom (vrhunsko goveđe meso od rebra bez kostiju). MPC je solidnih 9 eura.

I završno, jer se ne mogu u ovoj objavi referirati na sve etikete koje smo probali, Merlot Lacrima 2019 13% alkohola i 5.6 kiseline. U procesu proizvodnje prošao je dvotjednu maceraciju a zatim je odležao 15 mjeseci u francuskim i mađarskim baricima. Kada je flaširano ostalo je još u boci godinu dana. Vino je granatno crvene boje, gusto, sortnog mirisa i okusa (šljiva, đem). U tercijarnim notama prepoznaje se kakao, čokolada, slatki začini. Vinom su bili oduševljeni i Francem i Suhadolnik:” Ovaj merlot je najelegantnije vino do sada. U dobroj je formi, kiseline su lijepe, osjeti se mineralnost i sigurna trajnost još godinama”.

Na kraju, vjerujemo da će novi vlasnik prepoznati kakvu vrijednost ima u rukama. A tu je i enolog Endre Kubik s 10-godišnjim stažom u vinariji nezaobilazna osoba. Samo naprijed Endre. Taj terroir Banovo brdo, broj sunčanih sati, blizina Dunava su garancija da će ova vinarija u dobrim godinama kao što je bila 2022. raditi odlična vina.

Sada treba još proširiti tržište, prvenstveno Zagreb i Dalmaciju, jer ova vina će sigurno pronaći publiku…

Tekst: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Naslovna fotografija: arhiva Vina Pinkert

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci