Portugisci s Plešivice dokazuju kvalitetom

U vinariji Kolarić u Jastrebarskom održana je konferencija za medije povodom 6. svjetskog ocjenjivanja portugizaca Portugieser Du Monde, koje se održalo 6. i 7. travnja u Pečuhu, u organizaciji mađarske tvrtke VinOliva gdje su se uz pomoć Turističke zajednice grada Jastrebarsko predstavili i plešivički vinari.

„Na tom jedinom svjetskom ocjenjivanju portugizaca na kojem su ove godine nastupili vinari iz 7 zemalja s predanim 91 uzorkom, zaprimili su se uzorci mladog portugizca iz najnovije berbe, zatim portugisci berbe 2016. godine i stariji, mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 50 % te bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac (min 85 %)“.– rekla je Željka Balja, predstavnica tvrtke VinOliva.

Ocjenjivači su ove godine, uz domaćine Mađare, bili Talijani, Austrijanci, Bugari, Slovenci, Srbi, Šveđani, Švicarci, Španjolci, a iz Hrvatske u žiriju je bio poznati vinski stručnjak i novinar Ivo Kozarčanin koji je prisutnima prepričao dojmove s ocjenjivanja i pohvalio napredak plešivičkih vinara koji iz godine u godinu na ocjenjivanje šalju sve bolje uzorke.

Plešivički vinari osvojili su tri zlata od toga su dva šampiona te četiri srebra, a to su redom: PZ PLEŠIVICA Purtugizec 2017. (šampion), VINARIJA IVANČIĆ GRIFFIN pjenušac Purtugizec Plešivica Rosé (šampion), VINARIJA KOLARIĆ Portugizac 2017. (zlato), vinarija Ivančić Griffin pjenušac Purtugizec Plešivica Dark side (srebro), Vinarija Ivančić Plešivica Portugizac barique (srebro), vinarija Gregorić Željko Purtugizec 2017. (srebro) i vinarija Golubić Portugizac 2017. (srebro).

„Ovakva svjetska priznanja još jednom potvrđuju da znanje i iskustvo vinogradara i vinara jamče da iz plešivičkih podruma izlaze zaista znana i cijenjena vina, što i ne čudi, jer su na ovim područjima ljudi oduvijek živjeli od vinograda i imali veliko poštovanje prema vinogradima. Čestitam svim sudionicima ocjenjivanja, najviše na zajedničkom nastupu, jer upravo zajedništvom možemo postići još bolje korake u promociji našeg kraja. Da svake godine Plešivicu posjećuje sve veći broj ljudi, potvrđuje i činjenica da je u prva četiri mjeseca ove godine u Jastrebarskom ostvareno tri puta više dolazaka i noćenja nego u istom razdoblju prošle godine.“ – rekla je Ivana Herceg, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarsko.

Nakon predstavljanja svjetskog ocjenjivanja i festivala Portugieser Du Monde, predstavili su se nagrađeni plešivički vinari te opisali svoja dosadašnja iskustva i planove s portugiscima.

Uvodnu riječ imao je domaćin konferencije Franjo Kolarić, koji je po prvi puta nastupio sa svojim portugiscem u Pečuhu i osvojio zlato – „ Naš je portugizac nastao ovinjavanjem nove bačve koja se pripremala za crni pinot za narednu godinu. Nakon nekoliko tjedana u bačvi, primijetio sam da nastaje nešto vrhunsko, što se i pokazalo osvojenom zlatnom medaljom. Plan je da zlatni portugizac ostane u drvu sve do osmog mjeseca ove godine, nakon čega će biti stavljen na čuvanje u amforu, a s ciljem stvaranja čuvenog portugisca.“

Najbolje ocijenjeni mladi portugizac predstavio je upravitelj Poljoprivredne zadruge Plešivica, Tomo Haramija – „Naš portugizac berbe 2017. godine ima iznimno dobru kvalitetu, što je potvrđeno na ocjenjivanju kako u Hrvatskoj tako i u Mađarskoj. Zadruga djeluje na području plešivičke vinogradarske podregije gdje surađuje sa 150 zadrugara, koji svoje proizvode donose na doradu i preradu, a zadruga vrši prodaju diljem Lijepe naše te tako otvara tržište zadrugarima. Iduće godine, upriličit ćemo proslavu 40. godina neprekidnog rada zadruge. Ovim putem sve vas pozivamo da dođete na našu vinsku cestu Plešivica i kušate naša vina, među ostalima i nagrađeni šampionski portugizac.“

Nakon mladog portugisca, predstavio se i šampion među specijalnim vinima vinarije Ivančić Griffin.

„Drago nam je što već treću godinu osvajamo zlato za naš pjenušac rose Griffin, koji je ove godine ponio i titulu šampiona među specijalnim vinima. Portugizac je zaista izvrsna sorta za bazno vino za pjenušce zbog svoje voćnosti i svježine i drago mi je da su i drugi proizvođači krenuli u proizvodnju pjenušaca od istoimene sorte. Iduće godine naša će vinarija nastupiti s još više uzoraka i to nas izuzetno veseli.“ – rekao je Krešimir Ivančić.

Sve prisutne uz prigodne čestitke na kraju je pozdravila i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružica Rašperić –„Izuzetno me raduje uspjeh naših vinara na 6. Portugieser Du Monde festivalu što dokazuje vrhunsku kvalitetu vina sa Plešivice i time doprinosi ugledu i prepoznatljivosti atrakcijske osnove Zagrebačke županije. Moram apostrofirati Plešivičku vinsku cestu kao konkurentan turistički proizvod sa dugom tradicijom koji je jedan od najvećih generatora izletničke potražnje u županiji. Zadnjih 15 godina vinska cesta bilježi 35 puta više posjeta što govori u prilog njenoj kvaliteti. Velike čestitke svim vinarima koji su sudjelovali na natjecanju.“

Da ni Plešivička vinska cesta ne zaostaje u inovacijama, pokazatelj su mnogobrojna nagrađivana vina tijekom ovih godina sudjelovanja. „Osim što su vinari vratili interes prema ovoj sorti s različitim tehnikama proizvodnje, time su produžili i tzv. „sezonalnost vina“ te tako portugizac (inače robnu marku Zagrebačke županije), prezentirali kao vino u kojem se uživa tijekom cijele godine. Svojim različitim stilskim izražajima – pjenušcima, mladim vinima, a uskoro i s portugiscem iz amfore, slobodni smo reći, osvajaju srca vinoljubaca i turista i tome se zaista veselimo.“ – zaključio je Željko Gregorić, moderator konferencije i plešivički vinar koji je ove godine osvojio srebrnu medalju za svoj portugizac.

Nakon konferencije mediji su se uputili na organizirani obilazak nagrađivanih vinara na svjetskom ocjenjivanju tijekom zadnje tri godine te su posjetili PZ Plešivicu, vinariju Ivančić Griffin, PG Jagunić i OPG Ciban, gdje su imali priliku kušati spomenute portugisce uz još poneke sorte, priopćeno je iz TZ Jastrebarsko.

Više informacija o festivalu možete pronaći na ovoj poveznici: http://www.pecsiborozo.hu/portugiese

 

Prethodni članak
Sljedeći članak

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci