Otvoreno e-Savjetovanje za Program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak 19. lipnja 2023. godine, u postupak elektronskog savjetovanja uputilo Nacrt prijedloga Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine.

Program obuhvaća proizvodnju kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a predviđeno je povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka po grlu i po gospodarstvu te osiguranje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta i trženja mlijeka.

Realizacijom Programa predviđa se povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Program je izrađen u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. – 2027. s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20%, a u ovčarsko-kozarskoj proizvodnji procjenjuje se rast vrijednosti za 65% budući da ova grana stočarske proizvodnje ima velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

U razvoj mljekarstva kontinuirano se ulažu napori i financijska sredstva kroz mjere izravnih plaćanja, primjerice, proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka, mjere dobrobiti za mliječne krave u kojem sustavu je obuhvaćeno 63,1% krava. Ulaganja se provode i kroz mjere ruralnog razvoja u kojima sudjeluje 1418 proizvođača kravljeg mlijeka te osam proizvođača ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Mjere se odnose na ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda te na neproizvodna ulaganja vezana uz postizanje agrookolišnih i klimatskih ciljeva. Dodatno, tu su i potpore mladim poljoprivrednicima te potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava kao i potpora za uspostavu proizvođačkih grupa i organizacija. Ukupan odobreni iznos potpore po navedenim programima je 115,17 milijuna eura.

U okviru posljednjeg natječaja za provedbu operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, odobreno je više od 6 milijuna eura.

Analize podataka pokazuju kako dio proizvođača odustaje od proizvodnje mlijeka, no naglašavamo kako je kod respektabilnog broja proizvođača mlijeka evidentno jačanje proizvodnih kapaciteta odnosno povećanje broja krava u proizvodnji mlijeka kao i povećanje proizvedenih količina mlijeka.

Stoga će posebna pozornost i pomoć biti usmjerena na gospodarstva koja su u proteklom razdoblju održala ili povećala broj krava i proizvodnju mlijeka jer ta grupa predstavlja ogroman potencijal za sektor.

E-savjetovanje je otvoreno do 16. srpnja i dostupno na poveznici.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci