Otvoren 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Ovo tradicionalno okupljanje stručnjaka agronomije iz zemlje i svijeta ove godine trajat će od 19. do 24. lipnja i uključivati prezentaciju više od 300 radova autora iz dvadesetak zemalja, a odvija se u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, uz brojne suradnje sa znanstvenim institucijama iz zemlje i okruženja te pod pokroviteljstvom hrvatskih Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U uvjetima višestruke krize i u trenutku kada svakodnevno razgovaramo o klimatskim promjenama i prehrambenoj sigurnosti, agronomi nikada nisu bili važniji i potrebniji. Znanost je ključna za unapređivanje poljoprivredne proizvodnje, a ovakvi skupovi mjesta su gdje dolazi do toliko potrebnog prijenosa znanja. U narednom razdoblju posebnu pažnju posvećivat ćemo upravo prijenosu znanja s mjesta gdje se ono razvija, s obrazovnih institucija, na mjesto gdje se ono primjenjuje – na selo, zemlju i štalu“, izjavila je ministrica Vučković prilikom otvorenja skupa, naglasivši kako će strateški usmjerene investicije i inovacije te digitalizacija i nove tehnologije, kako je definirano i u Strateškom planu, biti ključne za nastavak rasta i razvoja domaće proizvodnje hrane.

Na kraju prvog tromjesečja 2022. godine ugovoreno je više od 20,2 milijardi kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. te isplaćeno više od 16,5 milijardi kuna, uz 1,4 milijardi kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. Kroz oba programa potiču se znanstveni projekti, putem Mjere I.3. “Partnerstva između znanstvenika i ribara” ugovoreno je 13 projekata i zatraženo više od 26 milijuna kuna javne potpore, a u okviru mjere “Suradnja” iz PRR-a je do sada  odobreno ukupno 44 projektnih ideja u ukupnom iznosu odobrene potpore od 21 milijun kuna.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

foto: Gric Gric

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci

00:11:55

Sarma

00:07:37