Nezaboravna hvarska večera s kušanjem maslinova ulja Seca Eva Marija i hvarskih vina – naslijepo!

Sva su čula uživala u nedjeljnoj toploj večeri, 27. kolovoza u kušaonici maslinovih ulja SECA Eva Marija u Gdinju na otoku Hvaru, gdje se održalo prvo sljubljivanje naslijepo maslinovih ulja i hvarskih vina uz pomno osmišljene sljedove mediteranske večere.

Za goste željne veličanstvenog doživljaja koji uključuje ispreplitanje svih čula, vlasnica OPG-a Eva Marija Čurin i Marija Vukelić, vinska stručnjakinja i promotorica osmislile su večeru za pamćenje: kušanje maslinovih ulja naslijepo, uz pomno odabranih 5 sljedova i uz vinsku pratnju – ponovno naslijepo! A na najbolju kombinaciju hrane, ulja i vina – dodani su mediteranski začini obližnjega gdinjskoga vrta Fjori Fôra.

Malo pitoreskno selo Gdinj na istočnome dijelu Hvara već je drugi put u mjesec i pol bio pozornica posebnih iskustava vezanih uz hranu, vinu, ulja, ugođaj –  mediteranska pustolovina u jednostavnom, ali isprepletenom višeslojnom uživanju.

Eva Marija Čurin i Marija Vukelić

Na početku večeri je svoja ulja predstavila Eva Marija Čurin, pokazavši gostima s Levantinkom kako se pravilno kuša maslinovo ulje u plavoj staklenoj čašici (zagrije se, zavrti, pomiriši, gucne!) te opisala karakteristike svih ulja koja su se kasnije kušala naslijepo. O vinskim sortama i vinima Hvara je govorila Marija Vukelić, a nakon svakoga slijeda točenja iz prekrivene boce, otkrila je o kojemu je vinu riječ i predstavila vinariju.

Prvi je slijed bila brushetta s rikolom i svježim kozjim sirom lokalnoga proizvođača Ježića, uz nju su ponuđena 2  ulja: Levantinka i aromatično ulje s bosiljkom. Iako je bosiljak osvojio prepoznatljivim mirisom, kombinacija uz vino je bila prva – levantinka!

Uz bruschettu poslužena je izvorna hvarska sorta, Bogdanuša 2022 vinarije Tomić iz Jelse, koja je dan prije na velikom hvarskom ocjenjivanju vina « 5. Jelsa Summer Wine Tasting » osvojila 1. nagradu u kategoriji bogdanuša. Drugi slijed bio je rižoto s bakalarom, poslužen uz parmezan i ulja Selekciju i Leccino. Leccino je rižotu dao egzotičnost, ali uz posluženo vino Selekcija je odnijela pobjedu u sljubljivanju. U čaši je bio prpošni mošusni Prč 2022 vinarije Vujnović iz Sućurja, još jedna izvorna sorta otoka Hvara koju s razlogom nazivaju i afrodizijakom, pa je time kombinacija bila još intrigantnija. 

Treći slijed dozvao je ružičasto vino  –  tartar od kozica na palenti uz malo kavijara bio je pripremljen uz “Mix začina za ribu Fjori Fôra, a pratili su ga ulja Selekcija i aromatizirano sa čilijem. Čili je bio izazovan i uzbudljiv u kombinaciji s jelom, ali uz Rosé Pavičić 2022 iz sela Vrbanj, napravljen od plavca malog, Selekcija je bila pr(a)vi izbor! Steak je na tanjur došao na podlozi od krumpira sa klicama, uz ulja Premium i Levantinku. Ova je kombinacija unijela “nemir”, jer su oba ulja pasala i uz hranu i uz vino. 

Vino u čaši bio je kultni Medvid 2018 vinarije Duboković iz Jelse, plavac mali s položaja Medvid Bod, odležan 4 godine u bačvi, moćan i sočan. Slijedio je desert – krema od bijele čokolade s par kapi aromatiziranog maslinovog ulja s limunom uz Prošek vinarije Luviji iz grada Hvara; izmamio je uzdahe prisutnim sommelierima i potvrdio idealnu kombinaciju. Slatko paše sa slatkim, ali tako da jedno drugo prožimlju, a ne nadilaze – tako je čuveni hvarski prošek pratio zadnje ukusne zalogaje koje su pripremili Evini roditelji, iskusni kuhari i velika podrška Evi Mariji u svim projektima koje sada radi i smišlja za budućnosti.

Evina kušaonica Seca otvorena je prošle godine za ljubitelje maslinovih ulja i hedoniste. Otvorit će vam vrata tijekom cijele godine uz prethodnu obaveznu najavu telefonom ili mailom. Želite li upoznati ovu vrijednu i nadasve zanimljivu i inspirativnu mladu ženu, pišite joj na [email protected]  i kušajte fantastična gdinjska maslinova ulja, usred maslinika i nestvarno lijepoga zelenila svuda uokolo.      

Pr: Zlatne riječi /Seca Eva Marija

Foto: Nikola Radovani 

Pratite obavijesti o sljedećem održavanju PLAVOG CEKERA

spot_img

Pročitajte još i ovo...

Povezani članci